Pixabay

Tihi ubojica u hrani – ograničit će se razina industrijskih trans-masnih kiselina u prehrambenim proizvodima

Autor: dnevno.hr

Rezolucija je izglasana s 586 glasova “za”, 19 “protiv” i 38 suzdržanih, navodi se u priopćenju.

Europski parlament donio je u srijedu rezoluciju kojom od Europske komisije traži da u roku od dvije godine predloži zakonsko ograničenje za razinu industrijskih trans-masnih kiselina u prehrambenim proizvodima.

Kako pojašnava zastupnica Biljana Borzan, riječ je o vrsti nezasićenih masnih kiselina koja je izuzetno štetna za zdravlje, pogotovo krvožilnog sustava, a najčešće se nalaze u margarinu, polugotovoj i prženoj brzoj hrani.

“Istraživanja pokazuju da su debljina i pretilost u Europi poprimili epidemijske razmjere. Eurostat je objavio kako je Hrvatska osma po debljini u EU-u po broju debelih ljudi, sa zastupljenošću u populaciji od 18,7 posto. Računa se da od bolesti srca i krvožilnog sustava godišnje u EU-u umre 660 tisuća ljudi, a industrijske trans-masti su identificirane kao sastojak koji je pojedinačno najštetniji,“ kazala je Borzan.

U rezoluciji Parlamenta stoji da je potrošnja trans-masti povezana s povećanim rizicima od kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, endometrioze, žučnog kamenca, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i nekih oblika raka.

Europarlamentarci smatraju da je zakonsko ograničenje tih masti na razini EU-a najbolje rješenje jer se pokazalo da nacionalna ograničenja nisu dovoljno učinkovita zbog slobodnog protoka roba preko otvorenih granica. Naime, ako Hrvatska donese takve zakone, oni se ne odnose na robu iz Slovenije i obratno.

Razmatrao se i prijedlog da se umjesto zabrane uvede obveznooznačavanje i upozorenja na etiketama. No, razina javne svijesti o trans-masnim kiselinama je preniska da bi to imalo efekta.

Rezolucija je izglasana s 586 glasova “za”, 19 “protiv” i 38 suzdržanih, navodi se u priopćenju.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.