Suspenzija ustava i šestomjesečna ‘vojna diktatura’ u Egiptu

Autor: hina

Vrhovno vojno vijeće u priopćenju je najavilo 'raspuštanje gornjeg i donjeg doma parlamenta' u kojemu dominiraju članovi Nacionalne demokratske stranke bivšega predsjednika Mubaraka.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom nakon odlaska predsjednika Hosnija Mubara, objavila je u nedjelju da će raspustiti parlament i suspendirati ustav koji će biti izmijenjen.

Vrhovno vojno vijeće u priopćenju je najavilo “raspuštanje gornjeg i donjeg doma parlamenta” u kojemu dominiraju članovi Nacionalne demokratske stranke bivšega predsjednika Mubaraka.

Usto, vojska je priopćila da će nadzor nad državom zadržati šest mjeseci, odnosno do parlamentarnih i predsjedničkih izbori nakon donošenja ustavnih amandmana.

“Više vijeće oružanih snaga vodit će poslove zemlje u privremenom razdoblju od šest mjeseci ili do kraja izbora za gornji i donji dom parlamenta i predsjedničkih izbora”, stoji u priopćenju pročitanom na državnoj televiziji.

Među donesenim odlukama je i “osnivanje odbora za izmjenu nekih odredaba ustava te utvrđivanja pravila za referendum o njima”.

Predsjednik Hosni Mubarak odstupio je s dužnosti u petak nakon 18 dana masovnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vlasti. Vojska je obećala demokratske reforme po preuzimanju vlasti.

Vrhovno vojno vijeće usto je odlučilo da će predsjednik Vijeća predstavljati Egipat u inozemstvu, da će Više vojno vijeće u prijelaznom razdoblju donositi zakone, zatim da će premijer Ahmad Šafik ostati na dužnosti do formiranja nove vlade, da će se organizirati izbori za oba doma parlamenta i predsjednika te da će država provoditi međunarodne sporazume i obveze koje je preuzela.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.