www.jisc.ac.uk

Šuica: sigurnost EU-a nije ugrožena unatoč problemima

Autor: Dnevno.hr

Nakon Brexita i nedavnog referenduma u Mađarskoj, jasno je da nije lako pomiriti interese 28 zemalja, ali moramo učiniti sve kako bismo otvorili sve teme, istaknula je Šuica

U sklopu priprema za sastanak na vrhu Europskog vijeća 20.-21. listopada u Bruxellesu, zastupnici Europskog parlamenta danas su s predstavnicima Vijeća i Komisije raspravljali o najnovijim zbivanjima i napretku migracijske politike, kao i o ključnim pitanjima u međunarodnoj trgovini i o vanjskoj i sigurnosnoj politici Europske unije.

Dubravka Šuica, predsjednica hrvatske delegacije Europske pučke stranke u Europskom parlamentu naglasila je da unatoč problemima, sigurnost Unije nije ugrožena.

„Nakon Brexita i nedavnog referenduma u Mađarskoj, jasno je da nije lako pomiriti interese 28 zemalja, ali moramo učiniti sve kako bismo otvorili sve teme.  Iako su teme najavljene za sastanak na vrhu – migracije, vanjski i trgovinski odnosi –  uopćene, vjerujem da će Europsko vijeće raspravljati o konkretnim problemima, jer ne možemo mirno promatrati tragediju u Alepu. Ljudi koji bježe iz Alepa moraju naći utočište. Naša je uloga pomoći zemljama u razvoju, što znači da samo održiva politika može pomoći u rješavanju migracija, a zidovi i ograde su bježanje od stvarnosti, jer oni neće spriječiti ljude da dolaze u EU. Istovremeno, zaštita osoba koje bježe od progona spada u osnovne kršćanske vrijednosti koje mi kao politička obitelj i kao Europljani baštinimo“, izjavila je Dubravka Šuica.

Zastupnica je također naglasila da Rusija očito ne želi savezništvo za mir, ali i da Europska unija na raspolaganju ima i Frontex i svoju obalnu i graničnu stražu. Na snazi je i sporazum s Turskom, ali svi se ti instrumenti nedovoljno koriste.

„Jučer smo ratificirali Pariški sporazum o klimi, što znači da imamo potencijala za velike stvari i za globalni odgovor na globalne izazove, i apeliramo na čelnike zemalja članica da ne reagiraju na jedan način kod kuće, a na drugi u Bruxellesu. Nemojmo odustati od temeljne četiri slobode i budimo jedinstveni“ , apelirala je zastupnica Šuica.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.