commons.wikimedia.org

Španjolskoj Doñani, kao i našim Plitvicama, prijeti opasnost gubitka statusa Svjetske prirodne baštine

Autor: WWF/dnevno.hr

WWF-ova analiza prijetnji jednom od najstarijih europskih zaštićenih područja, španjolskoj Doñani, potaknula je svjetsku organizaciju za zaštitu prirode da pokrene globalnu kampanju za zaštitu te močvare.

Europski povijesni Nacionalni park Cota Doñana bit će izgubljen ukoliko se ne poduzmu konkretne akcije protiv više prijetnji toj španjolskoj močvari, navodi se u novoj analizi svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF. Doñana je suočena s mogućim potpunim isušivanjem što je posljedica godina lošeg upravljanja i vađenja vode.

Kao i naša Plitvička jezera, Doñana je na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Nalazi se u južnoj Španjolskoj, podržava regionalno gospodarstvo i stanište je za čak šest milijuna ptica selica svake godine, kao i za ugroženog iberijskog risa tijekom cijele godine. Najnovija WWF-ova analiza ističe glavne prijetnje: vađenje mulja, rudarstvo, skladištenje plina i štetne industrijske aktivnosti, uključujući intenzivnu poljoprivredu i riječne izmjene.

Iako je Doñana zaštićena s nekoliko međunarodnih sporazuma, kao i EU propisima za zaštitu prirode te Konvencijom svjetske baštine, španjolska vlada nije uspjela zaštititi to područje od štetnih industrijskih djelatnosti koje ugrožavaju njegovu izuzetnu prirodnu vrijednost. Doñana nema plan upravljanja vodama koji bi pojačao zaštitu močvare i njezina ušća.

“Zbog svoje izuzetne prirodne vrijednosti Doñana je jedno od najbolje zaštićenih mjesta u Europi, a njezin opstanak je svejedno ugrožen. Moguće je da bude zauvijek izgubljena, poput brojnih zaštićenih područja i vrsta u Europi. Moramo biti oprezni i djelovati čim prije kako se slično ne bi dogodilo i našim Plitvičkim jezerima, koja su također na listi svjetske prirodne baštine”, ističe Martin Šolar, direktor WWF Adrije, dodajući da se nada kako će Vlada RH poduzeti sve potrebne mjere za očuvanje Plitvičkih jezera i tražiti pomoć UNESCO-a kako ne bi došlo do drastičnih mjera koje mogu završiti ukidanjem statusa Svjetske prirodne baštine.

Od početka 20. stoljeća, Doñana je izgubila više od 80 posto svojih prirodnih močvara. U posljednjih nekoliko godina, nezakonito i neodrživo korištenje voda ozbiljno su utjecali na njezinu prirodnu vrijednost što je rezultiralo smanjenom biološkom raznolikošću i sušenjem lagune. To je utjecalo i na osiguranje radnih mjesta i stvaranje dohotka. Čak 70 posto od jagoda proizvedenih u Španjolskoj, koja je peti najveći proizvođač jagoda u svijetu, dolazi iz Doñane.

Slijedeći pritužbe nevladinih organizacija među kojima je i WWF, Europska komisija je započela postupak zbog povrede prava protiv španjolske vlade za nesavjesno upravljanje podzemnim vodama Doñane i moguće daljnje jaružanje rijeke Guadalquivir, jer oni time krše EU direktive za zaštitu prirode kao i Okvirnu direktivu o vodama. WWF poziva na odustajanje od projekta jaružanja te poziva Španjolsku da osigura da se vodom Doñane ispravno upravlja čime će se osigurati održive društveno-ekonomske koristi u regiji.

Gotovo polovica svjetske prirodne baštine ugrožena je zbog štetnih aktivnosti. Doñana nije izoliran slučaj u Europi – najmanje 12 područja UNESCO-ve svjetske baštine ugroženo je štetnim industrijskim aktivnostima, a među njima i naše Plitvice. Sva su ta područja zaštićena Direktivom o staništima i Direktivom o pticama, te su dio mreže Natura 2000. Trenutačne prijetnje znak su nedostatka dobre provedbe postojećih zakona. stoga provodi kampanju kojom želi osigurati da se sadašnji zakoni održe i provedu protiv štetnih industrijskih aktivnosti poput neodržive poljoprivrede, energetskih ili prometnih infrastruktura. Očekuje se da će Europska komisija objaviti svoju odluku o budućnosti europske prirode ove jeseni.




Autor:WWF/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.