Dahir Ibrahim, nadzorna kamera CREDIT: SWNS.COM
Dahir Ibrahim, nadzorna kamera CREDIT: SWNS.COM

Somalijac nakon silovanja nije protjeran iz Engleske, jer “ne razumije što je u Engleskoj prihvatljivo!”

Autor:

Osuđeni silovatelj iz Somalije trebao je biti protjeran iz Velike Britanije, ali je sud povukao naredbu o deportaciji jer "on nije razumio kakvo je ponašanje prihvatljivo u Britaniji". Kasnije je silovao još dvije žene, pa će, možda, na kraju ipak biti protjeran. A možda i ne... jer jadan ne razumije.

Vjerovali ili ne. 31-godišnji Dahir Ibrahim, 31, 2005. godine je osuđen na deset godina zatvora nakon silovanja prostitutke u Edgbastonu, Engleska. Sudac je naredio njegovu deportaciju nakon što odleži svoju kaznu, ali Ibrahim se žalio, i dobio dozvolu za ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu. Njegov odvjetnik se tada žalio kako Ibrahim “ne razumije što je prihvatljivo, a što ne, u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Ali očito razumije pravni sustav i mogućnost žalbe. Problem je što je Ibrahim izašao iz zatvora pa silovao još dvije žene u Birminghamu, iako bi nakon robije trebao razumjeti da se to baš i ne smije u Engleskoj, ako je već u Somaliji, kako kaže njegov odvjetnik, posve normalno tresnuti ženu toljagom po glavi, odvući je u svoju pećinu ili kolibu, i silovati.

Ibrahim, koji se nakon odsluženja kazne nastanio u Handsworthu, je sad dobio novih 10 godina robije nakon što je silovao dvije “ranjive” žene, unutar 6 tjedana, 2014. godine. Steven Bailey, tužitelj Krunskog suda u Birminghamu, rekao je kako je prva od žrtava izašla iz kuće u rane jutarnje sate 5. rujna 2014. kako bi kupila marihuanu. Ibrahim joj je prišao, ponudio da će joj prodati drogu, i rekao joj da ga slijedi u pokrajnju uličicu. Kad su stigli tamo, zaprijetio joj je “Stanley” nožem i silovao je. Jer eto čovjek nema pojma da se to ne smije.

“Ona je plakala i molila ga da prestane, i počela je vrištati i dozivati upomoć”, rekao je Bailey. Ibrahim ju je pretukao kako bi je prisilio na odnos, prije nego je uspjela pobjeći. Pomogao joj je vozač u prolazu koji ju je uzeo u auto.

Druga žrtva je zaspala na ulici, također pred jutro, vjerojatno pod utjecajem droga ili aklohola (nije navedeno), kad je 18. listopada naišao Ibrahim. Zaprijetio joj je kombinirkama i odvijačem prije nego što ju je silovao. Ibrahima je policija pronašla kombinacijom njegovog DNA, forenzičkih dokaza, i snimki nadzornih kamera.

Sudac Murray Creed je pri izricanju presude rekao: “Bilo je zlostavljanja i ponižavanja. Nanesena je velika psihološka šteta i bol. Bilo je degradacije. Žrtve su bile ciljane, i ti incidenti su bili planirani”. Ibrahim je prethodno priznao dva slučaja silovanja, dva slučaja posjedovanja oružja, i još nekoliko slučajeva ozbiljnih seksualnih napada na žene. No Jabeen Akhtar, njegov odvjetnik, je rekao kako je Ibrahim došao iz zemlje u kojoj je svjedočio brojnim zvjerstvima i ne razumije kakvo je ponašanje u Britaniji prihvatljivo, a kakvo ne. “On to nije planirao nego je samo koristio priliku”, rekao je Jabeen. “Žrtve nisu pretrpjele trajna fizička oštećenja”.

Detektiv Gavin McGrath, iz policije West Midlandsa, rekao je: “Dokazi protiv Ibrahima su neoborivi, i, u očaju, on je pokušao tvrditi da mu policija pokušava smjestiti. No nekoliko dana prije suđenja, promijenio je svoj iskaz iz “nisam kriv” u “kriv sam”. Drago mi je da je poštedio te žene daljeng poniženja na suđenju, i sad će biti iza rešetaka i više neće biti prijetnja za javnost”.

Hoće li nakon najnovije kazne Ibrahim konačno biti deportiran? Kako sad stvari stoje, policija tvrdi da hoće, ali s odvjetnicima i liberalnim sudovima nikad ne znate: Oni su više zabrinuti za prava raznih Ibrahima nego za sigurnost poštenog svijeta koji mora dijeliti gradove s njima.

Autor:

ZADNJE VIJESTI