Screenshot
Screenshot

ŠOKANTNI PRIZORI IZ TURSKIH ZATVORA: ‘Vojnike koji su sudjelovali u puču siluju palicama!’

Autor: T. Budak

"Vojnici su silovani palicom ili prstom policijskih službenika. Postoje svjedoci koji su vidjeli zatvorenike s teškim povredama i ranama po glavi koji su padali u nesvijest. Kod njih najmanje 300 se vide znakovi fizičkog zlostavljanja, a 40 ih nije moglo hodati. Među zarobljenim na drugom mjestu je bila i žena koja je imala povrede na licu i torzu", navodi Amnesty International.

Organizacija Amnesty International (AI) prikupila je dokaze da su zatvorenici u Turskoj izloženi fizičkom mučenju i torturama uključujući i silovanja u službenim i neslužbenim zatvorima u zemlji.

Ova organizacija pozvala je Tursku da odobri nezavisnim promatračima pristup zatvorenicima koji su pokušali izvršiti udar. Kako tvrde iz AI-a, zatvori su napravljeni u policijskim stanicama, sportskim centrima i sudskim ustanovama, a zatvoreno je više od 10.000 ljudi.

Bez hrane, vode i lijekova

“AI ima izvještaje da turska policija u Ankari i Istanbulu drži zatvorenike u stresnim pozicijama i do 48 sati, ne dajući im hranu, vodu ili lijekove, vrijeđajući ih i prijeteći im. U najgorim slučajevima ih tuku i muče, te siluju. Izvještaji o ovome su ekstremno alarmantni, posebno kada vidimo koliko ljudi je uhićeno posljednjeg tjedna. Jezivi detalji koje smo dokumentirali su samo dio zlostavljanja koje se događa u zatvorima. Zahtijevamo od turskih vlasti da prekinu ovu odvratnu praksu i dopuste međunarodnim promatračima da posjete sve zatvorenike u svim mjestima”, rekao je ravnatelj AI-a za Europu, John Dalhuisen.

Kako navode iz ove organizacije, zatvorenicima nije omogućeno pravo na odvjetnika niti posjeta članova obitelji, nisu pravilno informirani o optužbama i nemaju fer suđenje. Proglašenjem izvanrednog stanja to je pogoršano jer osobe mogu biti zadržane u zatvoru 30 dana bez optužbi.

Vojnici silovani palicom ili prstom

Članovi AI su razgovarali sa pravnicima, liječnicima i drugim službenicima u zatvorskim ustanovama o uvjetima u kojima se drže zatvorenici. Svi razgovori su anonimni iz sigurnosnih razloga. Došli su do podataka o mučenju zatvorenika u sportskoj dvorani u policijskoj četvrti u Ankari, u sportskoj dvorani Başkent i jahačkom klubu u Ankari.

“Vojnici su silovani palicom ili prstom policijskih službenika. Postoje svjedoci koji su vidjeli zatvorenike s teškim povredama i ranama po glavi koji su padali u nesvijest. Čulo se i kako govore ‘Pustite ga da umre, reći ćemo da nam je došao mrtav’. Kazali su nam da je između 650 i 800 vojnika zarobljeno u sportskoj dvorani u policijskoj četvrti u Ankari. Kod njih najmanje 300 se vide znakovi fizičkog zlostavljanja, a 40 ih nije moglo hodati. Među zarobljenim na drugom mjestu je bila i žena koja je imala povrede na licu i torzu”, navodi AI.

Stanje straha i šoka

Većina zatvorenika ima svezane ruke plastičnim trakama, a odjeća im je, navodi ova organizacija, prekrivena krvlju. Neki su doživjeli toliki stres da su se pokušali ubiti skakanjem sa zgrade, a drugi udaraju glavom u zid.

“Sve navedeno predstavlja ozbiljno kršenje prava prema turskom i međunarodnom zakonu. Turska je razumno zabrinuta za javnu sigurnost u ovom trenutku, ali niti jedne okolnosti ne mogu opravdati mučenju i bolesne tretmane i zatvaranja. U Turskoj je trenutno stanje straha i šoka. Vlada mora usmjeriti zemlju na putu poštivanja prava i zakona, a ne sudjelovati u odmazdi”, kazali su iz AI.

Ova organizacija uputila je apel Europskom komitetu za sprječavanja tortura da posjeti Tursku i prati uvjete u kojima su zatvorenici. Podsjetili su i da Turska nema Nacionalni institut za ljudska prava koji je ukinut u travnju 2016. godine.

Tužitelji ispituju one koji tvrde da je puč bio režiran

Turski tužitelji ispituju ljude koji su na društvenim mrežama tvrdili da je pokušaj puča od 15. srpnja insceniran i da ga je organizirala vlada, priopćio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

Bozdag je u intervjuu za tursku tv Kanal 7 rekao da je svatko tko tvrdi da je pokušaj puča bio namješten vjerojatno imao ulogu u pobuni, prenosi AP.

“Pogledajte samo one koji po društvenim mrežama govore da je to bilo kazalište, državni tužitelji ih već istražuju. Većina njih su gubitnici koji misle da je čast umrijeti pod komandom Fetulaha Gulena”, rekao je Bozdag.

Turska je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara uhitila ukupno 13.000 ljudi, izjavio je premijer te zemlje Binali Jirdirim. Kako je rekao, u Istanbulu je uhićeno 3.879 ljudi, u Ankari 2.734, u Izmiru 197, dok je u ostalim provincijama uhićeno 6.192 ljudi, prenosi Sputnjik.

Autor: T. Budak

ZADNJE VIJESTI