Wikimedia Commons

Socijalisti u Španjolskoj traže savez za rušenje vlade

Autor: Hina

Pedro Sánchez je pak ostao bez svog zastupničkog mjesta jer se protivio suzdržanosti svoje stranke, što je dovelo do raskola unutar nje. Na stranačkim izborima je pobijedio pa se sada vratio na čelo PSOE-a koji ima 84 zastupnika. Za svoje bliže suradnike postavio je odane ljude

Vođa oporbene Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE), Pedro Sánchez, najavio je u nedjelju stvaranje saveza s ostalim oporbenim strankama u parlamentu s ciljem rušenja manjinske vlade Narodne stranke desnog centra, koja upravlja zemljom od 2011.

“Tijekom idućih tjedana stvorit ćemo u parlamentu prostor za koordinaciju s ostalim strankama”, izjavio je Sánchez na kongresu svoje stranke, istaknuvši kako PSOE konkurira jedino Narodnoj stranci.

Sánchezova poruka odaslana je dvjema mladim strankama, Podemosu i Građanima, rivalima nastalima na nacionalnoj razini 2014. godine, koje međusobno ne žele sudjelovati u vlasti. Prošli tjedan su jedna na drugu uložile veto u slučaju stvaranja “vlade promjena” predvođene PSOE-om.

Narodna stranka ima 134 od 350 zastupnika u parlamentu, a na vlasti je ostala prije sedam mjeseci poslije neizvjesnih izbora. PSOE i Građani su se bili suzdržali od glasovanja o vladi, čime je premijer Mariano Rajoy s manjinskom vladom ostao u uredu.

Pedro Sánchez je pak ostao bez svog zastupničkog mjesta jer se protivio suzdržanosti svoje stranke, što je dovelo do raskola unutar nje. Na stranačkim izborima je pobijedio pa se sada vratio na čelo PSOE-a koji ima 84 zastupnika. Za svoje bliže suradnike postavio je odane ljude.

Ne uspije li pomiriti međusobne razlike između lijevog Podemosa i stranke centra Građani, odnosno ne uspije li pridobiti dovoljan broj ruku za izglasavanje nepovjerenja vladi, pokušat će ju maknuti na idućim izborima.

“Nastavi li se ulaganje veta, PSOE će govoriti jasno te poručiti milijunima birača da glasaju za nas ako žele promijeniti stvarnost ove zemlje”, rekao je.




PSOE je lani na parlamentarnim izborima doživio najslabiji rezultat u povijesti, nakon čega je Sánchez izguran s čelne pozicije. Nakon tog poraza vratio se na scenu neočekivano uvjerljivom pobjedom na unutarstranačkim izborima. Suočava se sa sukobom dviju struja u vlastitoj stranci te s rascjepkanošću na ljevici, gdje glavnu ulogu nastoji preuzeti Podemos.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.