Službeno je, Rusija zabranila GMO: ‘Ako Amerikanci žele jesti GMO proizvode, neka ih jedu!’

Autor: Marko

Riba k'o riba... tri noge i surla.

Premijer Ruske federacije Dmitry Medvedev najavio je da Rusija više neće uvoziti GMO hranu, izjavivši da ta zemlja ima posve dovoljno prostora i resursa za proizvodnju organske hrane. 

“Ako Amerikanci žele jesti GMO proizvode, neka ih jedu. Nama to nije potrebno; mi imamo dovoljno zemlje i mogućnosti za proizvodnju organske hrane,” rekao je Medvedev.
Rusija se želi priključiti dugom i rastućem popisu anti-GMO država već neko vrijeme. Na kraju je to odlučila i uraditi nakon što je grupa ruskih znanstvenika zatražila od vlade da razmotri bar desetogodišnji moratorij na GMO kako bi u tom vremenu mogli temeljito istražiti utjecaj GMO-a na ljudsko zdravlje.

“Nužno je zabraniti GMO, staviti bar deset godišnji moratorij na njega. Dok je GMO zabranjen, možemo planirati pokuse, pa čak možemo i razviti nove metode istraživanja. Dokazano je, ne samo u Rusiji nego i drugdje, da je GMO opasan. Postupci dobivanja GMO-a nisu bezopasni, stoga, u ovom trenutku, svi GMO-i su opasni. Konzumacija i upotreba GMO-a dobivenih današnjim metodama može dovesti do tumora i pretilosti kod životinja. Biotehnologije se sigurno mogu razvijati, ali GMO kao metodu treba odbaciti. Moramo spriječiti širenje GMO-a. “, kaže Irina Ermakova, članica ruske akademije i voditelj nacionalne agencije za genetsku sigurnost.
Znatan broj znanstvenika u svijetu jasno naglašava potencijalne opasnosti povezane s GMO hranom. Nedavno je objavljen članak “10 znanstvenih studija koje dokazuju da GMO može biti opasan za zdravlje. 

Ruska zabrana GMO hrane je velika pobjeda protivnika GMO-a. No, je li razlog što mnoge nacije zabranjuju ili ograničavaju upotrebu GMO-a tek briga za zdravlje, ili zaštita od velikih igrača poput Monsanta? Je li to zbog toga što sigurnost tih proizvoda nije dokazana, radi li se o strahu od nove tehnologije čije posljedice nisu posve istražene, ili se jednostavno radi o tome da neke države žele zaštiti svoju poljoprivrednu proizvodnju i sjemenske sorte dok same ne razviju tu tehnologiju? Kako god, protivnici GMO-a imaju dobar argument: GMO nam nije neophodan, potrošači ga uglavnom ne žele, pa zašto bismo ga onda proizvodili?

U posljednjih nekoliko godina protivnici GMO-a su znatno ojačali. Aktivizam je odigrao veliku ulogu u širenju fronte protivnika GMO-a. Ljudi postavljaju sve više pitanja. Očito se taj trend proširio i na Rusiju. 
U veljači, državni parlament (Duma) izglasao je zakon kojim se zabranjuju GMO kulture. Predsjednik Putin zatražio je da se Ruske građane zaštiti od GMO-a. Državna agencija za poljoprivredu podržala je zakon, te će on ući u punu primjenu u srpnju ove godine.

No, u sjeni svih priča o nezdravosti GMO-a – koja nije dokazana, kao što nije ni nedvojbeno dokazano da je on dugoročno neškodljiv – ostaje činjenica da se tu ipak radi o velikom novcu, pa time i političkim interesima. Sporniji od samog GMO-a je – Monsanto, multinacionalna korporacija koja učinkovito ujedinjava protivnike GMO-a. 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.