EPA/IGOR KUPLJENIK

SLOVENSKI ANALITIČARI: Pahorova prednost pred Šarecom nedostižna

Autor: Hina

Pahor je prema još uvijek neslužbenim rezultatima dobio 47,7 posto glasova, pa mu je za pobjedu u prvom krugu nedostajalo nešto više od 20 tisuća glasova

Premda je za izborni stožer Boruta Pahora razočaranje što aktualni predsjednik nije već u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao svoj drugi mandat, malo je vjerojatno da bi u drugom krugu koji će se održati 12. studenoga Pahorova konačna mogla biti ugrožena, smatraju slovenski analitičari.

Pahor je prema još uvijek neslužbenim rezultatima dobio 47,7 posto glasova, pa mu je za pobjedu u prvom krugu koja se najavljivala i nakon zatvaranja birališta nedostajalo nešto više od 20 tisuća glasova. Njegov glavni izazivač s kojim će se Pahor ogledati u kampanji koja se produžuje na iduća tri tjedna, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, dobio je 24,97 posto glasova, dvostruko manje.
List “Delo” u ponedjeljak navodi da je Pahorova prednost tolika da se čini neuhvatljivom, pa njegovo očekivanje da će u konačnici osvojiti drugi predsjednički mandat ima realnu osnovu, a ljubljanski “Dnevnik” piše da Šarec koji je 14 godina mlađi od Pahora i koji najavljuje “iznenađenje” jer zastupa smjenu političkih generacija i “politiku bližu ljudima” pred sobom ima “nemoguću misiju”.
Iako Šarec kao novajlija u politici na nacionalnoj razini može biti vrlo zadovoljan svojim rezultatom u prvom krugu, mogućnost da u drugom osvoji više glasova od sadašnjeg predsjednika nije realna, navodi mariborski list “Večer”.
“Večer” dodaje da je vjerojatno kako će u drugom krugu i tradicionalni glasači desnice svoj glas dati radije Pahoru nego Šarecu kojega neki povezuju s “tvrdom ljevicom” ili krugom bliskim nekadašnjem predsjedniku Milanu Kučanu, što je Šarec nazvao “pričom za malu djecu”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.