Skandal u Švedskoj: Šef državne TV kupovao djevičanstvo od 14-godišnjakinje!

Autor: Marcel Holjevac

Zaposlenik švedske javne TV, SVT, uhvaćen je na djelu dok je pokušavao ugovoriti kupovinu djevičanstva od 14-godišnje djevojčice. Da stvari budu gore po njega: djevojčica, kao prvo, u stvarnosti nije niti postojala – bila je mamac za pedofile. Neimenovani menadžer švedske TV – tamošnji zakoni zabranjuju objavu imena, nacionalnosti i svega drugog u vezi okrivljenika za zločine – je mamac zagrizao. A kad je uhićen, tvrdio je da je “pokušavao spasiti djevojčicu”.  Emisiju napravljenu temeljem toga možete vidjeti ovdje: Šef SVT-a pokušao kupiti djevičanstvo od 15-godišnjakinje

Menadžer SVT-a je “djevojčicu” upoznao na internetskoj stranici za upoznavanje “sugar daters”, gdje se ona registrirala kao “Linnea”, i ponudio da će joj platiti 9.000 švedskih kruna – oko tisuću eura, kako bi bio prva osoba koja će imati seks s njom, kad navrši 15 godina. Te su godine, naime, u Švedskoj najniža dob u kojoj možete s nekim legalno imati seksualni odnos – odnos s osobama mlađima od toga se automatski bilježi kao silovanje maloljetnice i pedofilija.

Tijekom chata, postavio joj je pitanje “jesi li još uvijek djevica”, i kad je dobio potvrdan odgovor, odgovorio joj je “Ja ti mogu platiti za to”. Ono što nije znao je da s druge strane chata nije 14-godišnja djevojčica, nego voditeljica TV programa “Crime Centre” s privatne TV stanice “Expressen.tv”,  Lisah Silfwer,  koja je istraživala upravo takve slučajeve za potrebe svoje emisije.

Gospođica Silfwer je potom dogovorila sastanak uživo s muškarcem, i kad su se susreli, součila ga je s njegovim ponudama koje mu je dala preko interneta. On je na to rekao kako je htio osigurati da joj se ništa ne dogodi s obzirom na to da joj je samo 14 godina, odnosno da je štitio njeno djevičanstvo dok ne napuni 15.

“Ali ti si joj ponudio 9.000 za djevičanstvo?”, upitala ga je Lisah. “Samo kako bih bio siguran da se ništa neće dogoditi dogoditi dok joj je 14”, rekao je (Kazna za spolni odnos s djetetom ispod 15 godina je 6 godina zatvora u Švedskoj, op. MH)

“I to je tvoje objašnjenje”?




Na to menadžer SVT-a nije imao odgovora, ali je kasnije rekao: “Nikad se nije radilo o kupovanju seksa.”

Policija pak kaže da je ta internetska stranica, koja se reklamira kao mjesto gdje muškarci mogu “razmaziti” žene novcem i poklonima, zapravo povezana s prostitucijom i “human traffickingom”, trgovinom bijelim robljem. Jedna 19-godišnjakinja iz Stockholma koja se predstavila kao Therese, rekla je o toj stranici: “Bilo mi je samo 16 godina i očajno mi je trebao novac. Ako napišete da ste nevini, ponudit će vam dvostruko za seks. Sugar dating nikad nije bio ‘normalna’ stranica za upoznavanje, tu se uvijek radilo o seksu za novac”.

Istražitelj za “Trgovinu ljudima” u švedskoj NOA-i, pandanu američkog FBI-ja, Simon Häggström, kaže: “To je čista prostitucija. Što se nas u policiji tiče, mi želimo upozoriti mlade djevojke kako je vrlo jednostavno registrirati se na tim stranicama. Svi slučajevi koje smo provjerili u Švedskoj su bili prostitucija i ništa drugo”, kaže on. “Mnogo ljudi plaća dvostruko kako bi bili prvi koji će imati spolni odnos s maloljetnim dječacima ili djevojkama. U nekim slučajevima djevice su bile i na licitaciji, tražio se najbolji ponuđač.”




Nakon što su u SVT-u doznali za to, odmah su dali izjavu za javnost u kojoj su naveli da je njihov zaposlenik o kom se radi trenutno otpušten. Direktor komunikacija i ljudskih resursa SVT-a naveo je i kako će biti provedena formalna istraga.

No čitava stvar će svakako nanijeti štetu SVT-u, inače velikom promicatelju multikulturalnosti te rodnih i ostalih prava u Švedskoj. Naime, u Švedskoj je kredibilitet državnih medija već dulje vremena pod znakom pitanja, zbog izrazito pristranog izvještavanja. Studija s početka ove godine pokazuje da većina Šveđana misli da mediji jednostavno otvoreno lažu kad se radi o pitanjima poput masovne imigracije i kriminala povezanog s njom, te da zataškavaju vijesti. U jednom konkretnom slučaju, švedski su mediji objavili priču o deportiranom tražitelju azila iz Afganistana koji je, nakon deportacije, ubijen u terorističkom napadu u Afganistanu, što je iskorišteno kako bi se zaustavile deportacije onih kojima je odbijen azil ili su počinili kazneno djelo. Kasnije se ispostavilo da je ipak živ i zdrav (a uostalom, u terorističkom napadu možete poginuti i u Stockholmu, nije ni tamo baš sigurno).

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.