WIKIMEDIA COMMONS Jesse B. Awalt/Released

Skandal nakon imenovanja Mugabea ambasadorom dobre volje WHO-a!

Autor: Hina

Njegovo ovotjedno imenovanje izazvalo je bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sustav Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala se u subotu na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdala imenovanje predsjednika Roberat Mugabea ambasadorom dobre volje WHO-a, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta.

Specijalizirana UN-ova organizacija koju od srpnja vodi bivši etiopski ministar zdravlja Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvala je Mugabea (93) da bude ambasador dobre volje i pomogne u borbi protiv bolesti poput srčanog udara i astme u Africi.

Njegovo ovotjedno imenovanje izazvalo je bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sustav Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Velika Britanjia, bivša kolonijalna sila, u subotu se pridružila kritikama i odluku WHO-a nazvala “iznenađujućom i razočaravajućom”, posebice u svjetlu sankcija koje su Sjedinjene Države i Europska unija odredile Mugabeu.

“Prenijeli smo našu zabrinutost generalnom direktoru WHO-a”, napisao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Mugabeovo imenovanje moglo bi ugroziti napore WHO-a u svijetu na smanjivanju neprenosivih bolesti.

Aktivist i odvjetnik za ljudska prava iz Zimbabvea Doug Coltar je napisao na Twitteru da je ambasadorom dobre volje WHO-a postala “osoba koja putuje zrakoplovom u Singapur na liječenje jer je uništila medicinski sustav Zimbabvea”.




U većini bolnica u Zimbabveu nedostaje lijekova i opreme, a bolničari i liječnici često ne primaju plaće.

“Imenovati Mugabea ambasadorom dobre volje je kompromitirajuće za WHO i doktora Tedrosa”, napisao je na Twitteru Iain Lavein, jedan od direktora nevladine organizacije Human Rights Watch.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.