Sirija: Prosvjednici zapalili sjedište stranke Bas

Autor: hina

Od početka prosvjeda snage režima Bašara al-Asada, koji se suočava s najvećom krizom u 11 godina vlasti, ubile su najmanje 25 ljudi.

Stanovnici sela Tafiasa, udaljenog 18 km od grada Dere, središta prosvjeda protiv sirijskog režima, u subotu su podmetnuli požar u sjedištu ogranka vladajuće stranke Bas i u jednoj policijskoj postaji, za vrijeme pogreba trojice prosvjednika što su ih dan prije ubili pripadnici snaga sigurnosti.

Nekoliko tisuća stanovnika prisustvovalo je pogrebu trojice prosvjednika, a neki među njima iskoristili su trenutak i podmetnuli požar u policijskoj postaji i u sjedištu Basa. U Deri, 120 km južno od Damaska, oko 300 mladih popelo se na ostatke srušenoga kipa bivšeg predsjednika Hafeza al Asada izvikujući slogane protiv režima, rekli su očevici.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton u subotu je oštro osudila “brutalan” odgovor sirijskih vlasti na “legitimne zahtjeve” prosvjednika. Ashton je, kako stoji u priopćenju, “zaprepaštena nastavkom silovitih represija vlasti prema prosvjednicima”. Pozvala je sirijski režim da “ispuni legitimne zahtjeve naroda dijalogom te hitnim političkim i socijalno-ekonomskim reformama”. Također smatra kako se izvanredno stanje u Siriji treba ukinuti.

Od početka prosvjeda snage režima Bašara al-Asada, koji se suočava s najvećom krizom u 11 godina vlasti, ubile su najmanje 25 ljudi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.