EPA/JIM LO SCALZO

Sessions poziva na reformu američke politike azila!

Autor: Hina

U govoru pred zaposlenicima ureda za reviziju migrantskih zakona, Sessions je rekao da previše migranata iskorištava propise te je pozvao Kongres da donese zakon kojima bi se otežalo dobivanje azila

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions izjavio je u četvrtak da su politike koje imigrantima omogućuju da zatraže azil u SAD-u “pune zakonskih rupa” i predmet “bjesomučne zloporabe i prevara”.

U govoru pred zaposlenicima ureda za reviziju migrantskih zakona, Sessions je rekao da previše migranata iskorištava propise te je pozvao Kongres da donese zakon kojima bi se otežalo dobivanje azila.

Reforma američkog azilantskog sustava na listi je prijedloga koje je Bijela kuća prošlog vikenda poslala Kongresu u zamjenu za izmjene DACA-e (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupka odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ilegalno ušli kao djeca).

Većina načela, uključujući mjere protiv dolaska maloljetnika srednje Amerike, demokratima je neprihvatljiva.

“Kongres mora donijeti prioritetne zakone koje je predsjednik Donald Trump najavio ovoga tjedna, uključujući temeljitu reformu sustava azila, brze deportacije preko granice i jaču unutarnju kontrolu”, rekao je Sessions.

Trumpova lista imigracijskih “načela” uključuje oštre mjere protiv maloljetnika bez pratnje koji su ilegalno ušli u SAD većinom iz Srednje Amerike. Plan je čelnicima u Kongresu predan u nedjelju navečer.

Bijela kuća želi da plan bude temelj na kojemu će se graditi imigracijska reforma u Kongresu te da uslijedi donošenje zakona koji će zamijeniti DACA-u, program iz vremena Obamine administracije koji je gotovo 800.000 takozvanih “sanjara” štitio od deportacije i osiguravao im radne dozvole, a koji je Trump prošlog mjeseca ukinuo.




Tumpovi prijedlozi uključuju i zapošljavanje još 370 imigracijskih sudaca, 1000 odvjetnika za imigraciju i carinsku agenciju, 300 saveznih tužitelja i još 10 tisuća agenata za provedbu imigracijskih zakona.

Trump je Kongresu rekao da ima šest mjeseci da sastavi zakon kojim će pomoći “sanjarima”, koji su tek mali dio od 11 milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u, većinom hispanskoga podrijetla.

Demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su u nedjelju Trumpove zahtjeve . “Rekli smo predsjedniku na sastanku da smo otvoreni za razumne mjere sigurnosti na granici uz Zakon o imigrantima koji su u SAD ušli kao djeca, ali lista prelazi okvire razumnoga. Ovaj prijedlog ne predstavlja pokušaj kompromisa”, istaknulo je dvoje najviših predstavnika demokrata u Kongresu, senator Chuck Schumer i zastupnica Nancy Pelosi.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.