HINA/ Tanjug/ Filip Krinašnić/ ds

ŠEŠELJ ne posustaje: ‘Je*o sam im mater ustašku! I dalje ću gaziti hrvatsku zastavu!’

Autor: Hina

Vođa i zastupnik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije Vojjislav Šešelj poručio je u četvrtak da će i dalje gaziti hrvatsku zastavu i prijetiti najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima, ustvrdivši i da će zadržati zastupnički mandat unatoč pravomoćnoj haškoj presudi za ratne zločine.

Šešelj se, na tiskovnoj konferenciji u srbijanskom parlamentu, samo dan nakon incidenta zbog kojeg je izaslanstvo Sabora RH prekinulo posjet Beogradu, usprotivio i osudi srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog gaženja zastave RH, poručivši da će gaženje zastave i ubuduće biti dio njegovih “redovitih aktivnosti”.

“Predsjednik Srbije kaže da se ne može izvrgavati ruglu nijedna zastava – ja kažem da može, jer je pod tom zastavom iz Hrvatske otjerano 300.000 Srba. To je zastava hrvatske ustaške države”, rekao je Šešelj, objasnivši kako je gaženje zastave “bilo spontano” i ne postoje snimke.

“Pet-šest stražara je reagiralo. Otimali su zastavu iz naših ruku, hrvali se sa nama. Članovi izaslanstva (Sabora RH) čuli su kad sam im opsovao majku ustašku, čuo je i onaj Srbin među njima. Pa, čemu onda ova galama ako smo sve izmislili? Bilo bi izvrsno da smo izmislili, a budale nasjele, ali nismo”, rekao je Šešelj i upitao “zašto su se onda vratili u Zagreb”.

Nakon jučerašnjeg incidenta u parlamentu kada je, po tvrdnjama Šešelja i navodnih očevidaca o kojima su pisali mediji, ovaj osuđeni ratni zločinac psovao hrvatsko izaslanstvo, Gordana Jandrokovića i gazio državnu zastavu RH, izaslanstvo Sabora prekinulo je službeni posjet i vratilo se u Zagreb.

Ispostavilo se da radikali, unatoč jučerašnjim tvrdnjama i navodnim snimkama, nemaju nikakav video-zapis iz predvorja srbijanskog parlameta, a očitovala se i Skupština Srbije tvrdnjom da snimka ne postoji jer taj dio zgrade nije pokriven video-nadzorom. “Video nadzor tog dijela Narodne skupštine Republike Srbije ne pokriva mjesto gdje su bile postavljene zastave, jer se nalazi u mrtvom kutu u odnosu na postavljene kamere”, navode u priopćenju iz Skupštine odgovarajući na upit TV N1.

“Nevjerojatno mi je da sumnjate da se dogodilo, ali efekat je solidan – sve i da nije bilo ništa”, rekao je danas Šešelj novinarima.




On je odbacio tvrdnje premijerke Ane Brnabić da je taj incident poremetio odnose Srbije i Hrvatske ustvrdivši da ti odnosi “odavno nisu bili dinamičniji nego što su sada”.

“Mi nećemo priznati hrvatsku ustašku zastavu dok traje okupacija RSK. I dao Bog da nam se desnica ruka osušila ako ikada zaboravimo Krajinu. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsednika SRS za Krajinu. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili s nama, i neka vode računa”, rekao je Šešelj.

Šešelj je rekao da su radikali zakazali miting za 6. svibnja u Hrtkovcima u 11 sati i prijavili skup te “nema razloga da ga netko zabrani”.




Istodobno, Šešelj je ustvrdio da mu, unatoč pravomoćnoj presudi MICT-a, nitko neće oduzeti zastupnički mandat. “S mojim mandatom se ništa ne događa. Tko meni može oduzeti mandat? Gdje da ga predam? Borit ću se rukama i nogama”, rekao je Šešelj,  tumačeći kako se članak zakona koji odnosi na oduzimanje mandata, tiče  zastupnika koji tek trebaju biti osuđeni ili koji su optuženi  “a nigdje se ne kaže da se odnosi na onog koji je osuđen”.

“U presudi ne stoji da sam ratni zločinac, a ako se pokrene postupak, tek ćete vidjet šta ću raditi”, zaprijetio je Šešelj, rekavši kako “ima bujnu maštu”.

Vođa radikala rekao je kako “svi časni Srbi” podržavaju ono što je jučer napravio”. “Podržavaju što smo zgazili hrvatsku zastavu i što sam opsovao ustašku majku hrvatskoj delegaciji”, rekao je Šešelj novinarima.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.