Šef Pentagona posjetio američku vojnu bazu u Džibutiju

Autor: Geopolitika.News

Posjet Jamesa Mattisa Džibutiju održan je nepuni mjesec dana nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa za odobrenje prijedloga Pentagona, da se Afričkom zapovjedništvu OS SAD-a (AFRICOM) omogući izvođenje napadačkih bojevih zadaća protiv somalskog „Ash-Shababa“

Američki ministar obrane James Mattis je na završetku svoje bliskoistočne turneje, u sklopu koje je posjetio Sdaudijsku Arabiju, Egipat, Izrael i Katar, jučer posjetio i Džibuti i tamo smještenu jedinu američku vojnu bazu u Africi, onu u Džibutiju, izvjestio je „Glas Amerike“ (VoA).

Camp Lemonnier, kako se zova navedena baza, jedna je od strateški najvažnijih američkih vojnih baza s obzirom na njezin geografski položaj. Džibuti, skupa s Jemenom, nadzire strateški prolaz Bab el-Mambed, koji povezuje Arapsko i Crveno more i kojim svakodnevno prolazi na desetke vojnih i trgovačkih brodova. Ta baza ima golemo značenje za izvođenje američkih vojnih vježbi i operacija na afričkom kontinentu, kao i u susjednom Jemenu, a američke specijalne postrojbe koriste je za protuterorističke akcije protiv islamističke organizacije „Ash-Shabab“ u Somaliji. Radi se o tamošnjoj ekspozituri „Islamske države“.

Posjet Jamesa Mattisa Džibutiju održan je nepuni mjesec dana nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa za odobrenje prijedloga Pentagona, da se Afričkom zapovjedništvu OS SAD-a (AFRICOM) omogući izvođenje napadačkih bojevih zadaća protiv somalskog „Ash-Shababa“. Do sada su Amerikanci napade nanosili u okviru „samoobrambenih“ operacija po toj islamističkoj organizaciji, s ciljem zaštite svojih vojnih savjetnika u somalijskoj vojsci, američkih državljana i td.

Geopolitika.News podsjeća kako, osim Amerikanaca, u Džibutiju svoju bazu imaju i Francuzi, a u siječnju 2017. godine u toj državici na Rogu Afrike je svoju prvu afričku vojnu bazu otvorila i Kina.

Original možete pronaći na geopolitika.news

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.