Wikimedia Commons

SDA odbacio HDZ-ov prijedlog promjene izbornog zakona u BIH

Autor: Hina

Bošnjaci traže da se ponajprije postigne dogovor o tome kako provesti presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci"

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) u utorak je odbacila mogućnost da pristane na zahtjeve HDZ BiH za izmjene izbornog zakona sve dok se ne postigne dogovor o tome kako kroz njih provesti i presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

Reagirajući priopćenjem na zaključke Vijeća Europske unije o Bosni i Hercegovini, donesene u ponedjeljak na zasjedanju u Luxembourgu, iz središnjice SDA u Sarajevu su poručili kako posebice pozdravljaju dio koji se odnosi na zahtjev za priznavanje i provedbu presude kojom je Europski sud za ljudska prava ocijenio kako BiH krši prava pripadnika naconalnih manjina, jer im ne dopušta kandidiranje za člana Predsjedništva BiH.

“Posebice pozdravljamo i smatramo ispravnim stajalište Vijeća da ne treba poduzimati niti jedan zakonodavni ili politički korak kojim bi se otežala provedba presude u slučaju Sejdić-Finci i drugih povezanih presuda. Naprotiv, moraju se poduzeti koraci kako bi se navedena presuda provela. Do tada način izbora članova Predsjedništva BiH ostaje nepromijenjen”, stajalište je SDA.

U toj su stranci suglasni kako je ipak nužno što prije postići dogovor o tome kako provesti odluku Ustavnog suda BiH, kojom je neustavnim proglašen raniji način biranja zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH, kao i utvrditi pravila po kojima bi se provodili lokalni izbori u Mostaru.

Vijeće EU u ponedjeljak je od BiH zatražilo da u “zadanim rokovima” riješi pitanje presude Ustavnog suda BiH iz prosinca 2016., vezane za način izbora Doma naroda Federacije BiH. Vijeće je na stajalištu da se reformama izbornog zakona treba pristupiti “u duhu konsenzusa i dijaloga”.

Unatoč presudi u slučaju “Sejdić-Finci”, koja je donesena još 2009., kao i činjenici da je Ustavni sud BiH praktično stavio izvan snage odredbe zbornog zakona BiH o načinu biranja Doma naroda parlamenta FBiH, u toj zemlji do danas nema suglasnosti kako izmijeniti sporne zakonske odredbe.

HDZ BiH je ranije ove godine državnom parlamentu proslijedio prijedlog izmjena izbornih pravila, no on uopće ne tretira presudu “Sejdić-Finci” odnosno diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina, a cilj im je uspostaviti novi model izbornih jedinica u Federaciji BiH, iz kojih bi se birali hrvatski odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH, te novi način biranja zastupnika u Domu naroda iz županija u Federaciji BiH u kojima većinu čine Hrvati odnosno Bošnjaci.




Taj je prijedlog, zahvaljujući zastupnicima iz srpskih stranaka, dobio potporu u Domu naroda parlamenta BiH, no HDZ BiH nije u stanju osigurati dovoljan broj zastupničkih ruku u Zastupničkom domu pa je taj pokušaj izmjene izbornih pravila ostao blokiran.

Provedba općih izbora u BiH planirana je za listopad 2018., a prema zakonskim odredbama svako interveniranje u izborna pravila nije moguće u kalendarskoj godini u kojoj se provode izbori.

Iz toga proizlazi kako je političkim strankama u BiH preostalo tek nešto više za od dva mjeseca za eventualni dogovor, no trenutačno nema nikakvih naznaka da su one u stanju pomiriti suprotstavljena stajališta.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.