Wikimedia Commons

SAVJETNIK DONALDA TRUMPA: ‘Mamili smo političare prostitutkama iz Ukrajine’

Autor: dnevno.hr

Cambridge Analytics opovrgnuo je sve navode Channela 4 Newsa

Predsjednički izbori na kojima je izabran Donald Trump još uvijek izazivaju veliku pozornost javnosti pogotovo zato što se otkrivaju novi detalji. U Velikoj Birtaniji izbio je skandal s kompanijom Cambridge Analytics koja je radila na kampanjama Donalda Trumpa i na kampanji za Brexit.

Novinar Channel 4 News pretvarao se u razgovoru s predstavnicima Cambridge Analytica da je predstavnik bogatog klijenta koji želi progurati svoje kandidate na izborima na Šri Lanki. U razdoblju od studenoga 2017. do siječnja 2018., sastao se pet puta u Londonu, a razgovore je snimao skrivenom kamerom koje su potom objavili. Na snimljenim razgovorima se vidi kako predsjednik uprave tvrtke Alexander Nix se hvali sređivanjem izbora u zemljama diljem svijeta.

Nix kao jednu od opcija o tome kako pronalaze materijale koji kompromitiraju protukandidate svojih klijenata navodi to da mogu ‘poslati neku od djevojaka u kandidatovu kuću’, dodajući da su Ukrajinke ‘jako lijepe, iskustvo je pokazalo da to prilično pali’. Predsjednik Cambridge Analyticsa priznao je korištenje još niza drugih taktika za utjecanje na preko 200 izbora diljem svijeta, spominjući i davanja mita

Cambridge Analytics opovrgnuo je sve navode Channela 4 Newsa.

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.