Sputnik International

Sastanak šefova diplomacije Rusije, Irana i Turske

Autor: Hina / AFP

Sergej Lavrov, Muhamed Džavad Zarif i njihov turski domaćin Mevlut Cavusoglu sastali su se u Antaliji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata

Šefovi ruske, iranske i turske diplomacije okupili su se u nedjelju u Turskoj kako bi razgovarali o Siriji, nekoliko dana prije ključnog trilateralnog summita posvećenog toj zemlji razorenoj ratom.

Sergej Lavrov, Muhamed Džavad Zarif i njihov turski domaćin Mevlut Cavusoglu sastali su se u Antaliji, na jugu Turske, iza zatvorenih vrata, kazao je turski visoki dužnosnik, ne navodeći detalje.

Tim se sastankom želi pripremiti summit koji će se u srijedu održati u ruskom ljetovalištu Sočiju u prisustvu ruskog predsjednik Vladimira Putina, iranskog Hasana Rohanija i turskog Recepa Tayyipa Erdogana, čije zemlje igraju važnu ulogu u Siriji.

Moskva, Teheran i Ankara rade na sporazumu kojim bi se smanjio intenzitet sukoba radi pripreme terena za političko rješenje sirijskog sukoba u kojem je poginulo više od 330.000 osoba a prouzročeno je raseljavanje milijuna osoba od ožujka 2011.

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije” predviđajući prekid sukoba.

Autor:Hina / AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.