Wikimedia Commons

SAD šalje ‘poruku’: Prvi put na Baltiku razmjestili rakete Patriot!

Autor: Hina

Za odvraćanje Rusije u toj regiji SAD je od aneksije Krima na području Baltika razmjestio nekoliko postrojbi koje su pojačane i sa četiri NATO-ove borbene skupine s više od 1000 vojnika

Sjedinjene Države razmjestile su bitnicu protuzračnih raketa dugog dometa Patriot u Litvi gdje će biti korištene u vojnim vježbama od utorka, a to je prvi put da se taj napredni obrambeni sustav dovodi na područje Baltika gdje Rusija ima premoć u zraku.

Bitnica Patriota dovezena je u vojnu zračnu bazu Siauliai u ponedjeljak, uoči vojne vježbe Tobruk Legacy, i bit će vraćena kada vježba završi 22. srpnja, rekla je agenciji  Reuters glasnogovornica ministarstva obrane Litve.

NATO-ove vojne vježbe održat će se prije zajedničke velike vojne vježbe Rusije i Bjelorusije pod nazivom Zapad 2017 u kojoj će, kako vjeruju dužnosnici NATO-a, na granice Poljske i tri baltičke države biti dovedeno više od 100.000 vojnika. To će biti najveći takvi ruski manevri od 2013. godine.

Litva, Latvija i Estonija posjeduju samo protuzračne rakete kratkog dometa te bi njihovo nebo u velikoj mjeri ostalo nezaštićeno  u slualčju sukoba. Stoga su nakon ruske aneksije Krima 2014. izrazile zabirnuost slabošću njihovih obrana.

Za odvraćanje Rusije u toj regiji SAD je od aneksije Krima na području Baltika razmjestio nekoliko postrojbi koje su pojačane i sa četiri NATO-ove borbene skupine s više od 1000 vojnika.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.