SAD neće dostaviti dokaze o Asadovoj pripremi novog kemijskog napada

Autor: Geopolitika.News

SAD ne namjerava vjerovati izjavama sirijske vlade da se Damask ne priprema za kemijski napad jer „iz prošlosti znamo da je Asadov režim upotrebljavao kemijsko oružje protiv vlastitog naroda“

Heather Nauert, nova glasnogovornica američkog State Departmenta, u utorak, 27. lipnja, na konferenciji za novinare je priopćila kako SAD nije dostavio dokaze o navodnoj pripremi sirijske vlade za ponovnu uporabu kemijskog oružja i da dokaze neće dostavljati jer se radi o informacijama obavještajnog karaktera.

Tijekom konferencije novinari su je molili za komentar izjave Bijele kuće od ponedjeljka, kako SAD prati pripreme za kemijski napad od strane sirijskog režima, a pitali su je i namjerava li Washington „kazati nešto konkretnije o kemijskom oružju (sirijske vojske, op. GN.). Glasnogovornica je odgovorila – „ne“. „Njih i ne bismo iznosili. Zato jer se to smatra obavještajnim pitanjem… Ali, bezuvjetno, ta je tema privukla pozornost američke vlade na najvišoj razini“, izjavila je Heather Nauert.

Osim toga, kazala je dalje, SAD ne namjerava vjerovati izjavama sirijske vlade da se Damask ne priprema za kemijski napad jer „iz prošlosti znamo da je Asadov režim upotrebljavao kemijsko oružje protiv vlastitog naroda“.

U svezi ove teme, podsjećamo da su se američki predsjednik Donald Trump i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili, kako će u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, njihove zemlje režimu Bashara Asada dati „zajednički odgovor“.

Original možete pronaći na geopolitika.news

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.