Ivica Galovic/PIXSELL

Ruža Tomašić poslala je prioritetno pitanje Europskoj komisiji!

Autor: Dnevno.hr

Tomašić je zanimalo planira li Komisija nadzirati neovisnost pravosuđa i zna li uopće za slučaj uhićenja u Orašju.

Ruža Tomašić, poslala je prioritetno pitanje Europskoj komisiji vezano uz uhićenja hrvatskih građana u općini Orašje.

“31. prosinca 2016. policijski službenici SIPA-e, postupajući po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, na području općine Orašje uhitili su 10 hrvatskih građana, pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, pod sumnjom da su u razdoblju od svibnja 1992. do srpnja 1993. počinili krivična djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv zarobljenika.

Datum uhićenja, dan prije velikih katoličkih blagdana Svih svetih i Dušnog dana, te neposredno nakon prvog posjeta novog premijera RH Bosni i Hercegovini je indikativan, a činjenica da su optužnice stigle baš sada, te da je od originalne 21 optužnice podignuto samo onih 10 koje se odnose na građane hrvatske nacionalnosti, 24 godine nakon što su se navodni zločini dogodili, izaziva iznimnu zabrinutost u političku motiviranost optužnica te neovisnost pravosuđa u postupanju sa uhićenima.

Budući da je Komisija u memorandumu koji je jučer unutar paketa za proširenje objavila o Bosni i Hercegovini, u poglavlju koje govori o pravosuđu, zaključila da se političke prijetnje pojedinih političara neovisnom pravosuđu i dalje nastavljaju, zanima me je li Komisija upoznata sa konkretnim slučajem te planira li dati svoj doprinos u nadzoru neovisnosti pravosuđa te u zaštiti temeljnih ljudskih prava uhićenih građana hrvatske nacionalnosti, automatski i građana Europske unije?”, stoji u tekstu koji je Tomašić uputila Komisiji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.