Ilustracija

Rusija predlaže ukidanje sankcija Sjevernoj Koreji: Želi li Putin svoj komad slave?

Autor: Hina

Rusija je u srijedu pozvala UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmisli o postupnom ukidanju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji nakon potpisivanja ugovora sa Sjedinjenim Državama o denuklearizaciji zemlje.

UN je lani odobrio tri paketa oštrih sankcija Pyongyangu koje pogađaju njegov izvoz ugljena, željeza, ribolov i tekstilnu industriju te ograničavaju njegovu opskrbu naftom.

Sankcije su uvedene nakon ispaljivanja projektila i nuklearnog pokusa Pyongyanga koji su ocijenjeni prijetnjom za međunarodnu stabilnost. “Mislim da je jednostavno prirodno razmišljati o koracima u tom smjeru”, rekao je ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja, odgovarajući na pitanje o eventualnom ukidanju sankcija.

Na povijesnom summitu u Singapuru američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisali su u utorak zajedničku izjavu u kojoj se Pyongyang obvezuje na “potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, bez drugih pojedinosti. Mnogi diplomati misle da su UN-ove sankcije bile presudne u odluci Kim Jong-una da pregovara o odustajanju od svog nuklearnog programa.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.