Rusija čeka odgovor za izgradnju druge cijevi plinovoda Turski tok

Autor: Geopolitika.News

Rusija očekuje od Turske odluku o izgradnji druge cijevi plinovoda „Turski tok“. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak novinarima je priopćio kako u skoro vrijeme moraju biti pribavljene konačne odluke koje se tiču pitanja izlaska druge cijevi plinovoda po zemljanoj trasi i njegovog izlaska prema zemljama EU. „Razmatraju se različite varjante – i Grčka i Bugarska, ali u svakom slučaju cijev će ići turskim teritorijem“, naglasio je ruski ministar

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je izjavio, kako se pri odluci o mjestu izlaska plinovoda za Europu moraju proanalizirati ekonomski čimbenici jer „plinovod, mi smo u više navrata to govorili, nije politički već gospodarski projekt, a poslije toga k njemu se mogu priključiti i druge europske države“.

Geopolitika.News nedavno je izvjestila, kako je ruski plinski gigant Gazprom 7. svibnja započeo izgradnju podmorskog dijela plinovoda „Turski tok“. Prvi cjevovod, od potencijalna dva, usmjeren je za tursko tržište plina, a drugi za opskrbu Južne i Jugo-istočne Europe. Kapacitet prve i druge cijevi „Turskog toka“ iznosi po 15,75 milijardi m3 plina godišnje.

Foto: prijašnji planovi, umjesto “Turskog toka” uključivali su plinovod “Južni tok”

U večljači 2016. godine, Gazprom, talijanska tvrtka Edison i grčka DEPA potpisali su memorandum o isporuci ruskog plina po dnu Crnog mora kroz treće zemlje u Grčku i iz Grčke u Italiju, s ciljem organizacije južne trase dostave ruskog plina u Europu. Za ostvarivanje tog cilja države namjeravaju maksimalno iskoristiti rezultate rada kojeg su Edison i DEPA uložili u okviru projekta plinovoda ITGI Poseidon (vidi kartu).

 




Original možete pronaći na geopolitika.news

Autor:Geopolitika.News
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.