Leljak
Robert Anic/PIXSELL

ROMAN LELJAK ZA DNEVNO.HR: Pokušali su me zastrašiti da prestanem kopkati po Udbinim dokumentima…

Autor: I.Galešić

Leljak je zadovoljan presudom, jer kako kaže, razotkrila je narav Udbe - zločinačka organizacija.

Slovenski publicist i istraživač arhiva Roman Leljak koji je godine svog života posvetio istražujući Udbine krake i koji je zaslužan za pribavljanje velike količine dokumenata za suđenje u Njemačkoj za portal Dnevno.hr komentirao je nepravomoćnu presudu, doživotni zatvor za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Ova presuda do kraja je razotkrila Udbu i nazvala je pravim imenom – zločinačkom organizacijom”, kazao nam je odmah na početku Leljak ističući da je zadovoljan presudom te da očekuje da će daljnje istrage u Njemačkoj ići u istom smjeru, odnosno da će dati isti rezultat – osudu zločinačke organizacije.

“Slučajem Đureković počeo sam se baviti 2014. godine. Zahvalio bi se Boži Vukušiću koji je, vjerujem, uvelike zaslužan što je ovaj slučaj “Perković, Mustač” završio kako svjedočimo”, istaknuo je Leljak.

“Njemačkim istražnim organima predao sam materijale o Udbi iz 1984. godine koje sam pronašao, zbog toga sam, naravno imao probleme. Tužilaštvo Slovenije protiv mene je po kaznenom zakonu započelo istragu o špijunaži. Istraga još uvijek traje. Ovo je bio način da me se prestraši, da prestanem kopkati dalje i kako bi me spriječili da dalje radim. Pa znamo da je Tužilaštvo proizašlo iz tih starih struktura”, svjedoči nam Leljak o poteškoćama s kojima se susreo istražujući Udbu i njezine zločine.

Leljak vjeruje kako će daljnje istrage koje će se voditi u Njemačkoj završiti kao i ovaj slučaj, s osuđujućom presudom. “Predao sam im dokumente o likvidaciji troje hrvatskih novinara ’68. u redakciji u Muenchenu –  Mile Rukavine (58), Krešimira Tolja (30) i Vida Maričića od strane slovenske Udbe kojoj je tada na čelu bio Silvo Gorenc. Osobno sam bio saslušan zbog tog slučaja. Vjerujem da će sud i u ovom slučaju donijeti pravu, osuđujuću odluku”, istaknuo je Leljak rekavši kako mu je ovaj slučaj pri srcu jer se radi o novinarima te pozvao medije da surađuju kako bi razotkrili ubojstvo svojih kolega.


ZVONIMIR HODAK: Sramota je da nam lustraciju provodi Njemačka, sud je potpuno siguran u njihovu krivnju!




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.