screenshot

Roditelji ubrizgavali djeci heroin ‘za bolje raspoloženje!’

Autor:

Paru narkomana iz Washingtona prijeti dugogodišnji zatvor jer je utvrđeno da su troje svoje djece - od dvije, četiri i šest godina - ubrizagavali heroin "kao medicinu za dobro raspoloženje". Roditelji su oduvijek imali problem kako uspavati svoju djecu. Oni su to rješavali heroinom.

Štakorski izmet, narkomanske igle na podu, to je ono što su djelatnici CPS-a – Child Protective Servicesa, američke verzije našeg “centra za socijalnu skrb”, redovito pronalazili prilikom posjeta stanu 24-godišnje Ashlee Hutt i godinu dana starijeg Maca Leroya McIvera. Oni su od svibnja 2015. provjeravali optužbe za zanemarivanje djece od strane Hutt i McIvera, koji imaju šestogodišnjeg sina, te dvije kćerke od četiri i dvije godine. Tijekom istrage, CPS je ustvrdio da djeca žive u uvjetima opasnim za život, u stanu u Tacomi koji odrasli s kojima žive koriste za drogiranje. Stan su koristili i drugi  narkomani, i CPS je to potkrijepio snimkama.

Kad je nakon istrage, koja je iz nekog razloga trajala pola godine, CPS odlučio oduzeti djecu roditeljima zbog zlostavljanja i zanemarivanja, primijetili su na njihovim rukama ožiljke i ogrebotine. “Izgledali  su kao posljedica uboda injekcijom”, rekla je zamjenica tužitelja okruga Pierce Erica Eggerstein. Na samu Novu godinu, šetogodišnjak je rekao CPS-ovim djelatnicima da su roditelji davali njemu i njegovim sestrama bijeli prašak pomiješan s vodimo koji su zvali “lijekom za dobro raspoloženje”, i ubrizgavali im ga injekcijama. On je rekao da bi poslije toga on i sestre obično zaspali.

Nakon toga su službenici testirali djecu na droge, i otkrili heroin u tijelu kako dječaka, tako i njegove dvije sestrice. Kod starije kćerke nađeni su tragovi heroina, a mlađa, dvogodišnja, je bila pozitivna na test na heroin. Kad su ispitali McIvera je li on djeci ubrizgao heroin, rekao je kako je “možda to uradila bejbisiterica”. Sudski dokumenti pokazuju da su oboje roditelja priznali da su narkomani na igli, ali oboje odbijaju da su oni davali djeci heroin, već krivnju prebacuju na druge koji su se tamo motali. No, šestogodišnjak izravno optužuje roditelje.

Deset mjesci kasnije, prošlog mjeseca, tužitelji su konačno podigli optužnice. McIvers i Hutt su u zatvoru, jer je, nakon što se nisu odazvali sudskom pozivu, izdan nalog za uhićenje. Određena im je jamčevina od 100.000 dolara za svakog za puštanje na slobodu. Hutt će biti pred sudom 20. idućeg mjeseca, McIver 16. veljače 2017. Sudac je također izdao nalog da se oboma zabrani pristup djeci i bilo kakav kontakt s njima, te im je zabranjeno prići na bliže od 300 metara mjestu stanovanja, školi, ili bilo kojem budućem mjestu zaposlenja, obrazloživši to “ozbiljnom i jasnom opasnošću za djecu”. Svo troje djece je dano na usvajanje, dva mjeseca nakon što je ustanovljeno da su pozitivna na opijate.

Roditelji se suočavaju s tri optužnice, jednom za nedozvoljeno davanje ilegalnih supstanci maloljetnicima, drugom za napad na dijete, i trećom za kriminalno zanemarivanje i zlostavljanje. Prijeti im boravak u zatvoru od nekoliko desetljeća. Ranije ove godine, u proljeće, McIver je napisao na svojoj facebook stranici da je započeo s rehabilitacijom, dok je čekao što će biti odlučeno u vezi njegove djece. “Gadno je… na odvikavanju sam i boriti se s emocijama je teško”. Vlasti su potvrdile novinarima da je stranica njegova.

U SAD se godišnje čak 27.000 djece – ovisnika, s NAS-om, Neonatalnim apstinencijskim sindromom, dakle one koja su ovisnost naslijedila od majke-ovisnice koja se drogirala u trudnoći. Ukoliko ne prime metadonsku ili sličnu terapiju, ta djeca lako mogu umrijeti. To je značajan porast od 2003., kad je donesen zakon o tretmanu takve djece – tada ih je godišnje bilo svega 5.000, a broj svake godine raste. Dio te djece se vraća u narkomanske obitelji, gdje često stradaju zbog zanemarivanja.

Autor: