www.freestockphotos.biz

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE U LIJEČENJU RAKA: Nova metoda američkih znanstvenika spasila 94 posto umirućih pacijenata!

Autor: M. M.

Ovakva je terapija postigla impresivne rezultate: kod čak 94 posto pacijenata nestali su svi simptomi limfoblastične leukemije.

Znanstvenici s Fred Hutchinson Centra za istraživanje karcinoma u američkoj saveznoj državi Washington potvrdili su da su postigli revolucionarni uspjeh u novoj metodi  liječenja akutne limfoblastične leukemije koja bi se mogla primjenjivati na druge vrste raka, piše Guardian.

Među nekoliko desetaka pacijenata kojima bi obično preostalo samo nekoliko mjeseci života rani eksperimentalni pokusi dali su izvrsne rezultate. Onkolozi su ‘trenirali’ T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca, pacijenata te im pomoću posebnih molekula omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, a zatim ih vraćali u tijelo pacijenata kroz infuziju.

Ovakva je terapija postigla impresivne rezultate: kod čak 94 posto pacijenata nestali su svi simptomi limfoblastične leukemije. U istraživanju su sudjelovale samo osobe koje su bile u zadnjem stadiju bolesti.

“Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, iskreno, ovo su zapanjujući rezultati kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla”, rekao je voditelj istraživanja Stanley Riddell.

“Ipak, poput kemoterapije ni ova metoda neće biti uspješna za sve pacijente”, dodao je Riddell. Sedmero je pacijenata s ALL-om završilo na intenzivnoj njezi zbog reakcije na liječenje, a dvoje ih je umrlo. Riddell navodi kako su potrebna dodatna istraživanja te da još nije poznato koliko dugo će ti pacijenti ostati u remisiji.

Kako bi se smanjila opasnost od nuspojava, sljedeći korak ove metode bit će korištenje manjih doza modificiranih T-limfocita.




Autor:M. M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.