Wikimedia Commons

Rajoy: Sutra ćemo otkriti mjere za Kataloniju!

Autor: Hina

Tri od četiri najveće španjolske stranke - Narodna stranka, PSOE i stranka centra Građani - podržavaju aktiviranje članka 155. kojim bi vlada mogla uspostaviti tehnokratsku vladu u Kataloniji te sazvati izbore za siječanj

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u petak kako će mjere koje njegova vlada namjerava uvesti u Kataloniji biti poznate u subotu nakon izvanrednog sastanka ministara u Madridu, čime je i dalje nepoznato kako će pokušati suzbiti zahtjev za nezavisnošću pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

“Sve mjere koje usvojimo predstavit ćemo sutra”, izjavio je Rajoy u Bruxellesu, upitan uključuju li one održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora u Kataloniju u siječnju. Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), najveća oporbena stranka, potvrdila je u petak dogovor s Rajoyevom Narodnom strankom desnog centra oko sazivanja izbora za siječanj.

Glasnogovornik španjolske vlade i njen ministar obrazovanja, kulture i sporta Íñigo Méndez de Vigo rekao je nešto kasnije da je još uvijek prerano govoriti o datumima. “Primjena članka 155. ustava ne pretpostavlja ukidanje autonomije Katalonije, riječ je o mjeri komplementarnoj mjerama normalne kontrole”, izjavio je Méndez de Vigo na konferenciji za medije u Madridu nakon redovnog tjednog sastanka ministara.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina koja je taj status dobila 1978. godine nakon stupanja na snagu aktualnog ustava kojim je demokracija uvedena u zemlju. Članak 155. ustava omogućuje središnjoj vladi uvođenje mjera u svaku od tih regija s ciljem prislile poštivanja ustava. Članak ne precizira jasno mjere te nikada nije primijenjen tijekom 39 godina demokracije, što stvara neizvjesnost u Španjolskoj.

Katalonska vlada, koja zagovara odcjepljenje, optužila je Madrid da je “represivnim mjerama”, poput preuzimanja kontrole nad financijama i policijskom intervencijom, već ukinuo autonomiju. Gorni dom španjolskog parlamenta, u kojem Narodna stranka ima većinu od 149 od 266 zastupnika, mogao bi usvojiti mjere u petak 27. listopada, rekli su izvori iz parlamenta koji su htjeli ostati anonimni. To bi moglo biti potvrđeno u subotu nakon 13 sati nakon sastanka tijela zaduženog za organiziranje sjednice.

Tri od četiri najveće španjolske stranke – Narodna stranka, PSOE i stranka centra Građani – podržavaju aktiviranje članka 155. kojim bi vlada mogla uspostaviti tehnokratsku vladu u Kataloniji te sazvati izbore za siječanj. Tome se protivi lijeva stranka Podemos, treća po broju zastupnika, čiji vođa Pablo Iglesias tvrdi da će to “doliti ulje na vatru”. Isto smatra i gradonačelnica Barcelone, Alda Colau, koja kaže da je to potez “kojim će zakomplicirati situaciju”.

Rajoy za nastalu situaciju krivi predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta, čiji su suradnici ranije ovaj tjedan odbacili mogućnost izbora. Puigdemontova reakcija tek se očekuje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.