Vladimir Putin i Armin Wolf, ORF // Screenshot

PUTIN U VELIKOM INTERVJUU ZA ORF ‘Soroš želi uzdrmati euro, a jaka EU naš je najveći saveznik’

Autor: Ratko Martinovic

Putinov posjet Austriji iskorišten je izuzev za izravnavanje odnosa s EU i za više vrijednih sastanaka, a posebno je u fokusu bio veliki intervju za austrijski ORF.

Ruski predsjednik našao se s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom i njegovim zamjenikom Heinzom-Christianom Stracheom, no nakon toga pojavljuje se u ‘prime-time’ programu vodeće austrijske televizije.

‘EU je naš najveći trgovinski partner, želimo vas kompaktne’

Po mnogim analitičarima ovo je najznačajniji i najveći Putinov razgovor za zapadne medije nakon četverosatnog intervjua s američkim redateljem Oliverom Stoneom. Austrijski voditelj Wolf konstantno je prekidao Putina ne dajući mu priliku da dovrši misao, no nakon što je razgovor naprasno prebačen na njemački situacija se značajno smirila i izbalansirala. “Budite toliko pristojni pa me pustite da ponešto i kažem… Naš cilj nije podjela u Europi. Žitelji EU takve primisli trebaju izbaciti iz glave. Zašto uzdrmavati EU i doživljavati nove gubitke kada možemo surađivati i ostvarivati obostranu korist? Pa vi ste nam najveći trgovinski partner, želimo vas ujedinjene i uspješne” poentirao je Putin i zadobio simpatije jednog dijela gledatelja.

“Rusija gaji najveće nade oko sastanka Donalda Trumpa i Kim Jong-una, Sjeverna Koreja naš je neposredni susjed i širokopojasni vojni sukobi nisu opcija. No moramo znati kako je denuklearizacija korejskog poluotoka dvosmjerni proces. Ako Kim ostvari neka od obećanja poput odustajanja od novih testiranja balističkih projektila ili nuklearki – i druga strana mora ponuditi isto. Poglavito jer su američke vojne vježbe u neposrednoj blizini kontraproduktivne.” Kritizirao je i istragu o letu MH17, srušenom u Ukrajini 2014. godine. “Ruskim stručnjacima onemogućen je pristup istrazi i naši argumenti nisu ni uzeti u razmatranje. Ukrajina je pak u stalnom pristupu istrazi i dokazima… Što se Krima tiče, ne postoje uvjeti oko bilo kakvih pregovora i dogovora. Referendum je bio odgovor na protuustavni vojni puč u Kijevu, a Krim je sam odlučio o svojoj sudbini kroz slobodnu volju.”

‘Nisam nikakav car, radim sve po Ustavu i izabran sam demokratski’

Pričao je i o možebitnom utjecaju na američke predsjedničke izbore. “Moskva nema vezu s tzv. ‘farmama Internet trolova’, posve je smiješno da zapadni mediji zbog jednog Rusa, u ovom slučaju Yevgenyja Prigozhina, cijelu Rusiju optužuju za utjecaj na izborne rezultate. Poznajem Prigozhina i to nije sporno, ali ne znam što on radi privatno ni na Internetu” tvrdi Putin. Novinar Armin Wolf ga je uhvatio i u temu oko Soroša. “Postoje glasine da gospodin Soroš utječe na nestabilnost eura. Stručnjaci su se već posvetili toj temi. Pitajte State Department zašto to radi. Oni bi naravno rekli da nemaju veze s time i da ne znaju što on radi privatno”. Wolf je u više navrata kroz redove priznao da intervju ne bi vodio na ovaj način da mu je preko puta neki europski političar, čime kao da smatra da je Putin neozbiljna figura.

Slično je nastupao i tijekom upita o tome je Putin ‘ruski car’. “Usporedba s kraljevskim figurama posve je pogrešna i odvojena od stvarnosti. Radim usklađen s ruskim Ustavom. Međunarodni promatrači više ni ne kritiziraju same izborne procese i rezultate, tako da demokracija u Rusiji uopće nije sporna. Budućnost geopolitičkih odnosa vidi u čuvanju suvereniteta pa je Rusiju i Kinu naveo kao uzor Trumpovoj politici koja očito ide u sličnom smjeru, a i Bruxelles će se morati okrenuti samom sebi ako ne želi potpuni raspad EU ideologije. Intervju se kasnije nastavio i u kooperaciji za neke kineske TV programe, a dio je bio i značajno revijalniji. Pa je ruski predsjednik naveo da je prije ove karijere htio voziti taksi, a s obzirom da je radio u obavještajnoj službi i završio pravo – te dvije opcije bi mu vjerojatno bile posao. Kao favorite Svjetskog prvenstva u Rusiji navodi Argentinu ili Brazil s Njemačkom i Španjolskom u polufinalu. Rusiju ne smatra favoritom. “Naši igrači nisu ostvarivali veće uspjehe posljednjih godina, nažalost – naravno, svi se nadamo pristojnoj prezentaciji.” Dodao je da trenira u teretani, pliva, sparira na tatamiju i igra hokej. “Sreća pa me i dalje nazivate polugolim, a ne golim na onim mojim fotografijama. Kada sam na odmoru ne vidim razloga da se skrivam iza grmlja, tako da nema problema u svemu tome”.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.