Epa

Putin pozvao sirijsku vlast i oporbu na pregovore u Sočiju

Autor: Hina

Predsjednici Rusije, Turske i Irana suglasili su se u srijedu na summitu posvećenom sirijskoj krizi da se se novi "kongres" koji će za istim stolom okupiti predstavnike sirijskog režima i oporbe održi u ruskome gradu Sočiju

Putin je to najavio u Sočiju gdje se sastao s predsjednikom Irana Hasanom Rouhanijem i Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom dva dana pošto je u tom crnomorskom ljetovalištu primio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Predsjednici Irana i Turske podržali su inicijativu da se sirijski nacionalni kongres održi u Sočiju”, rekao je Putin po završetku sastanka. Nije predložio datum, ali je rekao da bi kongres u Sočiju trebao biti poticaj za političko rješenje sukoba u okviru mirovnih pregovora u Ženevi  pod okriljem Ujedinjenih naroda. Tri zemlje trebale bi se koordinirati kako bi pripremile sirijski nacionalni kongres”, rekao je Erdoğan i dodao “Naša zajednička izjava prvi je korak u smjeru te nove suradnje”.

Erdoğan je naglasio da iz tog sastanka treba isključiti sve terorističke elemente koji prijete političkom i teritorijalnom jedinstvu Sirije. Iranski predsjednik je rekao da će ministri i stručne službe početi pripremti kongres.

Otvarajući današnji sastanak na vrhu Putin je rekao da je rat protiv terorističkih skupina u Siriji gotovo  završen i ustvrdio da “istinska šansa” za okončanje rata postoji, ali zahtijeva ustupke svih strana. Rat u Siriji od 2011. do danas odnio je više od 330.000 života te je raselio i izbjeglicama učinio milijune Sirijaca.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.