Prvo sučeljavanje Clinton i Trumpa: Napadi na sve strane

Autor: Dnevno.hr/HRT

Clinton i Trump su se međusobno optužili za prikrivanje istine i pozvali gledatelje da za detalje pogledaju njihove web stranice.

Iščekivano s nestrpljenjem prvo predsjedničko sučeljavanje Hillary Clinton i Donalda Trumpa nije razočaralo. Osmjesi i ljubazno oslovljavanje nisu dugo potrajali. Devedeset televizijskih minuta trajalo je političko nadmudrivanje oko porezne politike, ekonomije, tzv. Islamske države, rasnih problema i drugog.

Hillary Clinton na pozornici Sveučilišta Hofstra pojavila se samouvjerena, ne skrivajući da se dugo pripremala za okršaj s republikanskim protivnikom. Iako tvrdi da Clinton nema dovoljno energije, Trump je pokazivao više nervoze, često posežući za čašom vode. Ustvrdio je kako je njegovo najjače oružje njegova narav.

Dvoje kandidata je tijekom debate – prve od ukupno tri predviđena izravna sučeljavanja – žustro raspravljalo i često upadalo jedno drugome u riječ. Nakon što su se rukovali i pozdravili s osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo s napadima, Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a milijarder je bivšu državnu tajnicu optužio da “samo priča, a ništa ne radi”.

Clinton i Trump su se međusobno optužili za prikrivanje istine i pozvali gledatelje da za detalje pogledaju njihove web stranice. Clinton je Trumpa oslovljavala s “Donald”, a on je nju oslovljavao s “tajnica Clinton”. “Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve”, rekla je Clinton, prva žena koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dviju velikih američkih političkih stranaka. “Zašto ne?”, odvratio je na to Trump.

Clinton je kritizirala Trumpa jer nije objavio podatke o svojim prihodima i plaćanju poreza, ustvrdivši da to postavlja pitanja o njegovom stvarnom bogatstvu i je li on stvarno dobročinitelj kao što tvrdi da jest. Ona je ustvrdila da podaci iz nekoliko godina koje je objavio pokazuju da unatoč svome bogatstvu Trump nije uopće platio federalni porez na dohodak. “To pokazuje da sam pametan”, odgovorio je Trump. “Imam golemi dohodak”, rekao je u jednom trenutku Trump, dodajući da je vrijeme da zemlju vodi netko tko zna nešto o novcu. Clinton je naglasila je da je razgovarala s mnogim ljudima koje je njezin republikanski suparnik prevario. Trump je kazao da su se takvi incidenti s neplaćanjem dogodili kad posao nije bio obavljen kako treba.

Prve medijske analize zaključuju kako je Trump bio dobar u prvom dijelu debate kada je poslao snažnu poruku da je Hillary Clinton dio političke elite koja je kreirala mnoge američke probleme. No, u nastavku se hvatao nevažnih detalja, dok je Clinton poentirala na njegovim slabostima i nedostatku supstance. Oba tabora tvrde kako je sučeljavanjem dominirao njihov kandidat, no pitanje je jesu li kandidati u noći prve debate uspjeli privući birače koji još nisu odlučili kome će dati svoj glas.

Prva predsjednička debata izazvala je golemo zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena utrka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. studenoga.




Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.