Public Domain Pictures

Protiv Hrvatske se u stranim medijima vodi propagandni rat!

Autor: I. Z.

Šireći laži kako je Hrvatska zemlja kojoj je svakodnevica šovinizam, rasizam i mržnja prema drugim narodima, ozbiljne su optužbe na koje mjerodavne institucije, u prvom redu konzularna predstavništva trebaju reagirati, jer je to u pitanju obrane hrvatskih nacionalnih interesa

Kako novinski članci i naslovi srbijanskih medija u kojima se blati Domovinski rat i Hrvatska kao država nisu nekakva rijetkost, no kada takvi napadi dolaze iz uglednih stranih dnevnih novina, stvari dobivaju malo drugačiju dimenziju. Jedan takav članak objavljen je u internetskom izdanju njemačkog tjednika Die Zeit i to „slučajno“ baš 17. studenoga, dan kada se u Hrvatskoj priprema za obilježavanje spomena na Vukovarsku žrtvu. Članak, koji u prijevodu s njemačkog glasi „Mržnja prema Srbima u vrhuncu sezone“ autorice Ane Marije Pasic, ozbiljan je napad na ugled Hrvatske.

Članak započinje žalopojkom zbog pobjede Donalda Trumpa i njezine teorije kako je u kampanji propagirana mržnja, šovinizam i rasizam, a prema njezinim riječima, te iste stvari hrvatska su svakodnevica. Nadalje, u članku autorica navodi i tezu o „građanskom ratu“ koji je doveo do raspada Jugoslavije, nostalgično se prisjećajući Tita koji je propagirao bratstvo i jedinstvo, a danas prema njezinim riječima, to je zamijenjeno jednim oblikom fašizma koji ona naziva nacionalizmom. Prema tome, čitateljima se nudi zaključak kako je ljubav i poštovanje prema domovini koju Hrvati iskazuju zapravo jeftini fašizam!? No, da stvar bude još gora, proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, naziva proslavom ratnoga zločina. Tjedne novine u kojima je ovakav tekst objavljen, inače vrlo liberalno-ljevičarskog načina pisanja, imaju nakladu od skoro pola milijuna primjeraka.

Kada se jedan ovakav tekst pojavi, i to baš na dan kada se čitava Hrvatska prisjeća pada Vukovara, naslućuje se da to nije slučajno. Šireći laži kako je Hrvatska zemlja kojoj je svakodnevica šovinizam, rasizam i mržnja prema drugim narodima, ozbiljne su optužbe na koje mjerodavne institucije, u prvom redu konzularna predstavništva, trebaju reagirati, jer je to u pitanju obrane hrvatskih nacionalnih interesa. Nazivanje proslave dana Oluje ratnim zločinom istovjetno je onoj maniri velikosrpske propagande tj. Memoranduma II. SANU-a, koja time želi relativizirati hrvatsku pobjedu i umanjiti krivnju agresora. Mnogi takvi članci pojavljuju se uglavnom u lijevo-liberalnim tiskovinama mnogih europskih zemalja, a novinari koji ih pišu, očito loše upoznati s činjenicama o Domovinskom ratu i općenitom stanju početkom 90-ih ili pak namjerno krivo informirani iz određenih krugova, pokušavaju nas suočiti s prošlošću, a sami se nisu spremni suočiti s činjenicama: Domovinski rat bio je obrambeni rat protiv velikosrpskog i jugokomunističkog agresora, a operacija „Oluja“ kruna je pobjede koja je donijela mir i kraj rata.

Autor: I. Z.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.