screenshor/Twitter

Proteklog vikenda tornado u SAD-u ubio više osoba nego cijele 2016.!

Autor: dnevno.hr

Državu Georgiu je pogodilo najmanje 12 tornada, a jedan od njih je u nedjeljno jutro usmrtio 12 osoba

U naletu  tornada koji je tijekom vikenda zahvatio jugoistok SAD-a  poginulo je najmanje 19 osoba, prenose američki meteorološki portali. To je više od ukupnog broja poginulih od tornada u SAD-u tijekom čitave 2016. godine. Iako podaci još nisu službeni, u 2016. godini u SAD-u tornada su usmrtila 17 osoba što je najmanji broj žrtava u zadnja tri desetljeća. Prošle godine na tlo SAD-a su se spustilo 985 tornada.

Snažne oluje su tijekom subote i nedjelje na jugoistoku SAD-a proizvele najmanje 29 tornada. Najjači od njih bio je kategorije EF3 i u subotu, 21. siječnja ujutro je u gradu Hattiesburgu (država Mississippi) usmrtio 4 osobe i počinio veliku štetu.  Isti je gradić prije 4 godine (početkom veljače 2013.) pogodio tornado kategorije EF4. Tada je bilo ozlijeđeno 80 osoba uz veliku materijalnu štetu, piše Crometeo.

Državu Georgiu je pogodilo najmanje 12 tornada, a jedan od njih je u nedjeljno jutro usmrtio 12 osoba.  Tornada su  zabilježena i u Louisiani, Južnoj Karolini i na Floridi.

Iako se tornada formiraju u bilo koje doba godine, sezona tornada  ima svoj vrhunac u kasno prolejće i rano ljeto. Od početka sustavnog praćenja tornada  u SAD-u (1950.), samo se nekoliko puta dogodio ovako snažan ili jači  nalet tornada usred zime.  Najjači je bio nalet u siječnju 1999. godine  kada je u par dana od Texasa do Ilinoisa formirano čak 129 tornada koji su  ubili 9 osoba.

Capture

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.