Sahar TV

PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA U DOUMI! Zapadni mediji bez reportaža, SAD šuti, EU podijeljen

Autor: R.M.

Dok su zapadni mediji i dalje fokusirani na istragu o možebitnom kemijskom napadu i iščekivanje rezultata američkog bombardiranja, sirijska vojska svakog dana napreduje prema Doumi.

A u tom procesu Sirijci nerijetko nabasaju na masovne grobnice, koje ‘mainstream’ mediji ne žele prenositi niti o njima s lica mjesta izvještavati. Al-Jala vrtovi poprište su jednog od takvih otkrića – riječ je o masovnoj grobnici u kojoj je već prvog dana iskopano trideset osoba, a ekshumacija se nastavlja ovih dana. Assadove snage za zločin optužuju Jaysh al-Islam, terorističku grupaciju koju saveznici iz SAD-a, EU i Saudijske Arabije nazivaju ‘oporbom’. Ovo otkriće službeni kanali navedene koalicije ne žele komentirati, a mediji nisu dobili dozvolu za odlazak na lokaciju.

Vlada Sirije pribojava se kako je ovo samo početak i da je čitavo područje jedna velika masovna grobnica s tisućama zakopanih vojnika i civila kroz posljednjih pet godina. Ovo bi bio i konačni dokaz da snage ISIL-a i srodnih organizacija nisu baš tako nevine kako ih europski i američki mediji nastoje prikazati. Samim time bi i potpora sa Zapada itekako došla u pitanje – pa je cenzura bila jedini mogući odgovor na ovo otkriće. Istovremeno je pronađen i zloglasni Al-Tawbah zatvor u kojemu su stotine ljudi mučeni i ubijani. Sirijski i iranski mediji ga nazivaju ISIL-ovom verzijom Guantanama, pa nije isključeno ni da je postojala savjetodavna pomoć.

Cenzura u zapadnim medijima toliko je snažna da nisu objavljene čak ni fotografije prosvjednika iz EU parlamenta. ‘Mičite ruke od Sirije!’ nedvosmislena je poruka Macronu koji je možda i namjerno javnosti poručio da je ‘istovjetan Putinu’. Irski Sinn Fein najglasnije je kritizirao despotizam europskih političara koji su protiv volje svojih građana i parlamenata odlučili pomoći svojim ‘oporbenim’ prijateljima u par preostalih sirijskih enklava. Vrši se pritisak i na UN, no bez pretjeranih posljedica. Tiha većina koja je protiv desanta na Siriji i najma vojske Saudijske Arabije ili Blackwatera (Academi) očito i dalje nema pravo glasa.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.