Flickr

Profesor koji od 1984. točno predviđa američke predsjednike nema dobru poruku za Trumpa!

Autor: T. P.

Trumpu bi se moglo zamjeriti da je ugrozio nacionalnu sigurnost ili da je učinio nešto u korist svog biznisa, smatra ovaj profesor.

Američki sveučilišni profesor Allan Lichtman točno je predvidio ishod svih predsjedničkih izbora u SAD od 1984. godine. Lichtman se kod predviđanja oslanja na 13 pokazatelja na temelju učinka stranke koja trenutno ‘drži’ Bijelu kuću.

Lichtman je u lipnju odbio predviđati tko će biti pobjednik u utrci za predsjednika, no na koncu je kao pobjednika predvidio – Donalda Trumpa.

“Trumpovi veliki problemi, bez presedana, hvalisanje o seksualnim napadima, a zatim deset ili više žena koje su potvrdile što je radio, su bez presedana. Ali to ništa ne mijenja, pokazatelji ukazuju na jako tijesnu Trumpovu pobjedu”, kazao je profesor za Washington Post.

Osim što je prognozirao Trumpovu pobjedu, prognozira i njegov poraz, odnosno to da će Trumpa republikanski Kongres vjerojatno opozvati.

Republikanci kontroliraju i Zastupnički dom i Senat, a kao svojeg kandidata vide, smatra Lichtman, novoizabranog potpredsjednika, 57-godišnjeg Mikea Pencea.

“Reći ću vam još jednu svoju prognozu. Ona se ne bazira na mojem sustavu. To je moje mišljenje. Republikanci ne žele Trumpa za predsjednika jer mu ne mogu vjerovati i ne mogu ga kontrolirati”, dodao je Lichtman koji vjeruje da će republikanci vrlo brzo naći razlog zbog kojeg mogu maknuti Trumpa te će mu ili zamjeriti da je ugrozio nacionalnu sigurnost ili da je učinio nešto u korist svog biznisa, javlja Washington Post.

Autor: T. P.