commons.wikimedia.org

Procurili detalji telefonskog razgovora Trumpa i Erdogana!

Autor: Geopolitika.news

Turski medij Yeni Safak danas piše o telefonskom razgovoru, koji se 8. veljače, u 00.05 sati, održao između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trumpa. S tim u svezi, turski medij objavio je podrobnosti samog razgovora koji je trajao 45 minuta

Naglasak je stavljen na savezništvo i usku suradnju dviju država. Izvor iz administracije turskog predsjednika, prenosi Yeni Safak, navodi, kako je razgovor vođen u toplom i pozitivnom ozračju, a vođe dviju država razgovarali su o slijedećim temama:

Turski čelnik najprije je američkom kolegi zaželio uspjeh na dužnosti koju obnaša, nakon čega su vođeni razgovori koji su se odnosili na pokušaj vojnog puča u Turskoj, 15. srpnja prošle godine. Pritom je predsjednik Erdogan izrazio nadu kako će SAD u narednom razdoblju poduprijeti Tursku u borbi s terorističkom organizacijom FETÖ koju predvodi Fethullah Gülen. Turski vođa je, također, obratio pozornost na značaj borbe protiv Radničke stranke Kurdistana i primijetio, kako SAD ne prestaje pružati pomoć stranci „Demokratski savez“ (PYD) / Postrojbama za narodnu samozaštitu (YPG).

Dvojica čelnika dogovorili su se i o zajedničkim aktivnostima u sirijskim gradovima Al-Bab i Rakka, koji su pod okupacijom snaga „Islamske države“. Raspravljalo se i o koracima koji će se poduzimati u svezi proširenja gospodarske suradnje između Turske i SAD-a. Sutra u Tursku, u svoj prvi inozemni posjet, dolazi i novoizabrani direktor američke CIA-e Mike Pompeo, a s turskim kolegama razgovarat će prije svega o pitanjima vezanim uz PYD i FETÖ.

Turski medij na kraju navodi, kako su se predsjednici Erdogan i Trump dogovorili o zajedničkom susretu u nadolazeće bliže vrijeme.

Ovakav tijek događaja potvrđuje navode Geopolitika.news, objavljene nedugo nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima, o tome, kako će se krajnje pogoršani odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Turske za vrijeme prethodne administracije Baraka Obame, poboljšati i postaviti u okvire pozitivne suradnje. Naravno, Turska će i dalje inzistirati na svojim strateškim (iako znatno smanjenim) ciljevima po pitanju Sirije (koje je već uspjela usuglasiti i sa službenom Moskvom), poglavito po pitanju ograničenja jačanja kurdskih separatističkih snaga na sjevero-istoku Sirije i svođenja njihovih političkih ambicija u po Ankaru (ali i Damask) prihvatljive okvire – unutar jedinstvene sirijske države. U tom smislu, uz sasvim realnu pretpostavku kako će se tursko-ruski odnosi i dalje nastaviti razvijati u pozitivnom smjeru, bit će zanimljivo pratiti američke političke, a još više vojne poteze u Siriji, poglavito po pitanju spomenutog Al-Baba, gdje turske i ruske zračne snage već duže vrijeme djeluju koordinirano protiv ciljeva „Islamske države“.

Geopolitika.news prosuđuje kako će Turska poslužiti kao svojevrsan most između zajedničkih aktivnosti američkih i ruskih snaga na sirijskom terenu, koje će time formalno biti postavljene izvan okvira neposredne suradnje dviju antagonističkih vojnih sila (ona pritom nije isključena), iako će u osnovi značiti upravo to. Na sličan način američka vanjska politika djelovat će i u odnosu prema Iranu, prema kojem Pentagon ni u kom slučaju ne namjerava koristiti vojnu silu, neovisno o snažnoj protuiranskoj retorici američkog ministra obrane, generala Jamesa Mattisa, kao i nedavno proširenih personalnih i korporativnih sankcija protiv Irana glede njegovog testiranja nove balističke rakete krajem siječnja ove godine. O američko-iranskim odnosima, u svjetlu nove postave unutar Bijele kuće, uskoro ćemo objaviti posebnu analizu.

Izvor: Geopolitika.news




Autor:Geopolitika.news
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.