Boris Scitar/Vecernji list

PERKOVIĆ I MUSTAČ OSUĐENI NA DOŽIVOTNU KAZNU!

Autor: T. P.

Ovo je suđenje trebalo biti završeno u travnju 2015., no odužilo se zbog brojnih dokumenata koji su tijekom suđenja stizali iz Hrvatskog državnog arhiva kao dokazni materijal.

Završeno je suđenje bivšim pripadnicima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. Njemački tužitelji zatražili su kaznu doživotnog zatvora, a obrana oslobađajuću presudu. Prema presudi, Perković i Mustač osuđeni su na doživotnu zatvorsku kaznu za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

“Ovo je dokaz da je UDBA jedna zločinačka organizacija”, prokomentirao je Roman Leljak.

“Ova presuda bit će početak sučeljavanja, istraživanja likvidacija u hrvatskom društvenom i političkom životu”, rekao je profesor Josip Jurčević gostujući na HRT-u.

Sudac Dauster pročitao je optužnicu Perkoviću i Mustaču te dodao da osuđeni snose troškove postupka. Nastavio je s osvrtom da njemačka tajna služba BND nije dala dokumente senatu, dodavši da Hrvatska nije predala svu traženu dokumentaciju. U hrvatskim arhivima je samo ono što je ostalo od čišćenja arhiva prije Domovinskog rata. Bavarska je policija radila po zakonu, a hrvatske vlasti nisu učinile potrebno, rekao je sudac Dauster te dodao da ih treba o tome upitati.

Dauster je u čitanju presude opisao i ulogu Perkovića i Mustača, društveno-povijesni kontekst vremena tog srpnja 1983. godine. Dodao je da se presuda temelji na činjenici da je “Zdravko Mustač u to vrijeme, dakle 1983. godine, bio šef hrvatskog ogranka SDS-a dok je Josip Perković tada obnašao funkciju čelnika odjela II SDS-a  zaduženog za emigraciju i bio šef doušniku Krunoslavu Pratesu”. “Zdravko Mustač je krajem 1982. ili početkom 1983. ovlastio Perkovića da započne s pripremama za likvidaciju Stjepana Đurekovića. Motiv za uklanjanje Đurekovića utemljen je kako njegovim neprijateljskim djelovanjem i upletenosti u malverzacije u Ini. Smatralo se da bi eliminacijom Đurekovića bio uklonjen i problem s Inom koji je zbog istraga o pronevjerama u visini od nekoliko milijuna dolara postao veliki teret za republičko vodstvo”, rekao je sudac Dauster.

Danas pročitana presuda druga je za ovo djelo počinjeno u Njemačkoj 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu nedaleko od Münchena. Godine 2008. Krunoslav Prates osuđen je na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu. Prates je imao ključ garaže u kojoj je ubijen Đureković, a taj je ključ predao Perkoviću koji ga je pak, prema presudi, proslijedio dosad neutvrđenim počiniteljima. Perkovićev suradnik Prates pratio je kretanje Đurekovića, dok je Zdravko Mustač tada bio pretpostavljeni Perkoviću u Službi državne sigurnosti.

Proteklog je tjedna državno tužiteljstvo u svojoj završnoj riječi kazneno djelo pomaganja u ubojstvu prekvalificiralo u sudjelovanje u ubojstvu s predumišljajem, za što je prema njemačkim zakonima predviđena doživotna kazna.

>>> ZAVRŠENO SUĐENJE: Što je točno bio Perkovićev ‘posao’ i što su otkrili svjedoci

Ovo je suđenje trebalo biti završeno u travnju 2015., no odužilo se zbog brojnih dokumenata koji su tijekom suđenja stizali iz Hrvatskog državnog arhiva kao dokazni materijal.

Nakon 123 ročišta, Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo rekao je da ako dođe do osuđujuće presude, Mustač i Perković kaznu doživotnog zatvora trebali bi služiti u Hrvatskoj, a nakon presude, ako ona bude kako očekuje idu na žalbu, na viši stupanj, na Vrhovni savezni sud u Njemačkoj te da bi taj proces mogao trajati do godinu i pol dana, “možda će doći do transfera u Hrvatsku, a možda ne”.

“Moramo se sramiti što smo imali Hrvate koji su ubijali druge Hrvate iz najnižih pobuda. Svi dokumenti o tome na ovom suđenju postali su javni i dostupni povjesničarima. Pozivam ih da ih počnu proučavati te da ih prikažu hrvatskoj javnosti”, izjavio je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Djureković gostujući u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako se u Njemačkoj vodi još nekoliko istraga za ubojstvo hrvatskih emigranata i ovi bi dokumenti i u tim slučajevima mogli pomoći.

>>> Nobilo očekuje osuđujuću presudu, a odvjetnik Gizele Đureković pozvao da se dokumenti sa suđenja pokažu hrvatskoj javnosti

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.