Pixabay

‘Predsjednik Makedonije izveo je državni udar!’

Autor: Dnevno.hr/HRT

Nakon što je Ivanov odbio da Zaevu preda mandat za sastav nove vlade održava se hitan sastanak Zaeva i lidera albanske Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija

Čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev pozvao je predsjednika te države Gjorgea Ivanova da povuče odluku i da mu odmah dodjeli mandat za sastav nove vlade, te je optužio predsjednika Makedonije da je “izveo državni udar”.

Nakon što je Ivanov odbio da Zaevu preda mandat za sastav nove vlade održava se hitan sastanak Zaeva i lidera albanske Demokratske unije za integracije Alija Ahmetija. Ivanov je Makedoniju uveo u duboku političku krizu s nesagledivim posljedicama. On negira volju većine građana i sprječava legalan prijenos vlasti, rekao je Zaev neposredno nakon govora predsjednika Ivanova.

Makedonski predsjednik kaže da ne može dati mandat Zaevu

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov rekao je u srijedu da ne može dati mandat za sastavljanje vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu koji je dobio parlamentarnu većinu dobivanjem potpore stranaka etničkih Albanaca.

“S obzirom na moju prisegu…ne mogu dati mandat nekome tko prijeti suverenitetu Makedonije”, rekao je Ivanov novinarima. Stranke etničkih Albanaca uvjetovale su potporu Zoranu Zaevu zahtjevom da se omogući šira upotreba albanskog jezika.

Zaev je prošli četvrtak izjavio kako očekuje da će njegova stranka uspjeti formirati novu makedonsku vladu, nakon što je propao pokušaj konkurentske VMRO-DPMNE da to ranije učini. Nova makedonska vlada trebala bi biti osnovana u ožujku, a ključni partner SDSM-u koji je osigurao potrebnu većinu u parlamentu bit će Demokratska unija Albanaca (DUI).

DUI je postavio čvrste zahtjeve za ulazak u koaliciju, da se albanski uvede kao službeni jezik, uz makedonski, diljem zemlje, a ne samo na područjima gdje su Albanci u većini. Albanci čine između četvrtine i trećine od 2,1 milijuna stanovnika, a prevladavaju u općinama na sjeveru i zapadu zemlje.




Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.