Screenshot Youtube

Predsjedničina prijateljica uhićena zbog korupcije, izbili masovni prosvjedi

Autor: Dnevno.hr

Ovaj tjedan Južnu Koreju potresao je skandal u koji je umiješana prijateljica i savjetnica predsjednice Park Guen-hye koja je uhićena jer je, sumnja se redovno dobivala povjerljive informacije i miješala su u državne poslove.

Više desetaka tisuća, odnosno prema procjenama policije 43 tisuće, a prema procjenama organizatora čak 130 tisuća  Južnokorejaca izašlo je u subotu na ulice Seula zahtijevajući ostavku predsjednice Park Guen-hye, dan nakon što je preuzela odgovornost za skandal u koji je umiješana njezina bliska prijateljica.

Prosvjednici su uzvikivali “Izdaja!” i “Kriminal!” i nosili transparente s pozivima na ostavku predsjednice i optuživali “tajnu vladu” za izdaju.

Veliki trg ispred stare kraljevske palače i okolne ulice su bile preplavljene demonstrantima, među kojima je bio veliki broj studenata.

Na ulicama su tisuće policajaca s opremom za razbijanje demonstracija, a pristup predsjedničkoj rezidenciji je blokiran desetinama autobusa i kamiona.

Ovaj tjedan Južnu Koreju potresao je skandal u koji je umiješana prijateljica i savjetnica predsjednice Park Guen-hye  koja je uhićena jer je, sumnja se redovno dobivala povjerljive informacije i miješala su u državne poslove, uključujući imenovanje ministara i političke odluke te da je svojim utjecajem tjerala tvrtke da daju milijune dolara njezinim fondacijama.

Park je pokušala stabilizirati političku situaciju tako što je otpustila osam pomoćnika i predložila tri nova člana vlade, uključujući premijera.

Predsjednica se u petak preko televizije javno ispričala i obećala da će dopustiti istragu svog djelovanja.

Autor: Dnevno.hr