Marko Mrkonjic/PIXSELL

Predsjednica u Muenchenu upozorila na destabilizaciju jugoistočne Europe: ‘Stanje je gore nego prije’

Autor: dnevno.hr

Hrvatska snažno podržava proširenje Europske unije i NATO-a na jugoistočnu Europu i spremna je pomoći svakoj zemlji koja se odluči na taj izazovan put uvođenja zahtjevnih reformi, izjavila je predsjednica.

Danas u Münchenu počinje 53. sigurnosna konferencija na kojoj će prvi put sudjelovati nova američka administracija. Jučer je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala u palači princa Carla na skupu o novoj ulozi Balkana u budućnosti euroatlanske sigurnosti.

Počasna gošća srdačno je dočekana. Hrvatska predsjednica održala je središnji govor večeri i upozorila na ponovnu destabilizaciju jugoistočne Europe. Ta regija, poručila je, mora postati jedan od prioriteta NATO saveza i Europske unije.

Hrvatska snažno podržava proširenje Europske unije i NATO-a na jugoistočnu Europu i spremna je pomoći svakoj zemlji koja se odluči na taj izazovan put uvođenja zahtjevnih reformi, izjavila je predsjednica.

Stanje u zemljama jugoistočne Europe gore je nego prije, a Europska unija na tom je području smanjila svoju aktivnost i značaj, upozorio je slovački ministar vanjskih poslova. Taj prostor koji smo napustili odmah su popunili drugi igrači – Rusija, Turska, Saudijska Arabija. Ja ih ne krivim, postupili su logično, rekao je Miroslav Lajčak.

Dio područja kojeg je zapad zapostavio je i Crna Gora. U NATO savez bi mogli ući do kraja godine, no članstvo u Europskoj uniji i dalje se čini dalekim.

Projekt europske integracije pod utjecajem je snažnih centrifugalnih sila, poručio je predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger. Mir i prosperitet Europske unije moguće je trajno osigurati samo ako se pobrinemo da i naši susjedi žive u miru i prosperitetu. To, naravno, uključuje zemlje zapadnoga Balkana, rekao je Ischinger. Osvrnuo se i na sutrašnji početak sigurnosne konferencije, koju je najavio kao povijesnu.

Na Münhenskoj konferenciji sudjelovat će više od 30 šefova država i vlada. Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika ove je godine u fokusu budućnost transatlantskih odnosa i NATO saveza. Na marginama konferencije hrvatsku predsjednicu i ministra vanjskih poslova očekuju i brojni bilateralni susreti.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.