Ured Predsjednice

Predsjednica u Kanadi doznala koja je kombinacija potrebna Hrvatskoj za ostanak mladih!

Autor: Dnevno.hr

Naša Predsjednica oduševljena je Kanadom jer znaju kako zadržati i privući mlade

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Torontu je održala sastanak s guvernerkom Ontarija Elizabeth Dowdeswell s kojom je izmijenila mišljenja o inicijativama kako mladima približiti nove tehnologije kroz obrazovanje.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima proširenja suradnje u gospodarstvu između Hrvatske i Ontarija, posebno u područjima znanosti, prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), kao preduvjetu gospodarskog razvoja i rasta BDP-a, s posebnim naglaskom na ulogu žena u STEM-u. U tom smislu, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je guvernerki Dowdeswell i održavanje okruglog stola s utjecajnim ženama Kanade na temu položaja žena i jednakosti spolova.

Predsjednica Grabar-Kitarović održala je u Torontu i sastanak s predstavnicima Hrvatsko-kanadske gospodarske komore s kojima je razgovarala o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje. Nakon sastanka, Predsjednica je ocijenila kako je gospodarska suradnja skromna, s mogućnostima daljnjeg razvoja u područjima brodogradnje i energetike. Mogućnosti suradnje puno su veće od izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda u Kanadu i mislim da se puno više može napraviti u sektoru turizma i posebno u području IT tehnologija, kazala je.

Nakon trećeg dana radnog posjeta Kanadi i susreta s predstavnicima hrvatske zajednice i premijerkom Ontarija, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je se posebno dojmio posjet Sveučilištu Waterloo i obilazak istraživačkog Kvantno-nano centra Lazaridis u Kitcheneru.

“Vidjela sam kako se kroz tehnologiju mogu realizirati ideje koje daju veliki poticaj gospodarstvu, kazala je Predsjednica i dodala kako su bez obzira na nedostatak prirodnih resursa stvoreni uvjeti ne samo za ostanak mladih, nego dolazak mladih iz cijeloga svijeta. Stvaranje klime koja uključuje suradnju između državne i lokalne vlasti, sveučilišta, privatnog sektora, filantropa i ostalih koji ulažu u znanost, obrazovanje, inovacije i tehnologiju je ona kombinacija koja treba i nama u Hrvatskoj”, zaključila je.

“U Hrvatskoj IT sektor raste više nego bilo koji drugi dio našeg gospodarstva, a projekti suradnje između Sveučilišta Waterloo i Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci, dobra su vijest”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.