screenshot

PLENKOVIĆ GOVORIO U UN-u: ‘Mir na Balkanu se još uvijek može narušiti…’

Autor: T. Š./Hina

Na početku je Plenković čestitao Miroslavu Lajčaku na izboru za predsjednika Opće skupštine UN-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz kompromitirane arbitraže o granici sa Slovenijom i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane, a govorio je i o aktualnim svjetskim problemima krizi na Korejskom poluotoku, sukobu u Ukrajini, Pariškom klimatskom sporazumu i migracijama.

Hrvatska ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici jer su slovenski dužnosnici nezakonito komunicirali sa sucima i umetali dokumente na temelju kojih je sud u Den Haagu donio presudu prije dva mjeseca. Slovenija, pak, ustraje na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

“Kompromitacija nepristranosti ili neovisnosti međunarodnih arbitraža i sudova, kao što je bio slučaj u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije, čini njihove odluke pravno nevažećima i nije Hrvatskoj ostavila drugog izbora osim da se povuće iz arbitražnog procesa”, rekao je Plenković na zasjedanju najvišeg tijela UN-a u New Yorku.

“Smatramo da ovaj primjer nepoštivanja vladavine prava obeshrabruje države da sporove rješavaju pred nekom trećom stranom”, dodao je.

Plenković se u svom prvom govoru pred Općom skupštinom osvrnuo i na aktualne svjetske probleme, poput krize na Korejskom poluotoku, sukoba na istoku Ukrajine, Pariškog klimatskog sporazuma i migracija.

Iako je njegova inicijativa već izazvala negativne reakcije Rusije, ponovno je ponudio hrvatsko iskustvo u mirnoj reintegraciji istoka Ukrajine koje kontroliraju proruski pobunjenici.

Jedna od najuspješnijih mirovnih misija UN-a bio je UNTAES u istočnoj Slavojini koja je završila u siječnju 1998. mirnom reintegracijom teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba.




“Stavljamo na raspolaganje to jedinstveno znanje i iskustvo koje može poslužiti kao pomoć u naporima međunarodne zajednice u sličnim situacijama, kao što je primjena sporazuma iz Minska u Ukrajini s kojim postoje brojne sličnosti”, rekao je Plenković.

Nuklearne i raketne testove Sjeverne Koreje nazvao je “izravnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti”.

“Pozivamo sjevernokorejske vlasti da prekinu s razvojem i testiranjem nuklearnog oružja i ispune svoje obveze prema međunarodnom pravu i rezolucijama UN-a”, istaknuo je Plenković.




Podupro je Pariški klimatski sporazum, kamen spoticanja između većine potpisnica i SAD-a koji je najavio povlačenje iz tog globalnog pakta za borbu protiv klimatskih promjena.

“Posljednjih mjeseci, nažalost, moja zemlja nije bila pošteđena šumskih požara i poplava…Ta zabrinjavajuća upozorenja poziv su na akciju, bez odgađanja”, istaknuo je Plenković.

Hrvatski premijer je skrenuo pozornost međunarodne javnosti na BiH, nefunkcionalnu državu u kojoj od završetka rata 1995. tinjaju međunacionalni i socijalni problemi.

“Vjerujemo u izgradnju snažnih društava u našoj regiji, kako bi se s dugotrajnih kriza prešlo na politički dijalog i aktivni angažman. To je osobito važno u susjednoj BiH, gdje je ispravna primjena ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, preduvjet za punu funkcionalnost i stabilnost države”, istaknuo je šef hrvatske vlade.

Podsjetio je da je Hrvatska bila na putu golemog migrantskog vala 2015., pri čemu se vodila načelom “ljudi na prvom mjestu”.

“Hrvatska zajedno s partnerima radi na zaustavljanju ilegalnih dolazaka ljudi, posebno istočnomediteranskom-balkanskom rutom, istovremeno konkretno pomažući zemljama iz kojih dolaze kako bi se riješili uzroci migracija”, rekao je.

Plenković se na međunarodnoj sceni dotaknuo i aktualne domaće teme, obrazovne reforme, istićući da je reforma nužna za ostvarenje održivog razvoja i zapošljavanja mladih.

“Zajednički nam je zadatak prilagoditi naše obrazovne sustave kako bi stvorili buduće odgovorne građane i zadovoljili stvarne potrebe naših tržišta rada”, rekao je.

Govoreći kao premijer zemlje koja je članica UN-a postala prije 25 godina, Plenković je istaknuo čvrstu predanost Hrvatske multilateralizmu, ali je pozvao na reformu Vijeća sigurnosti UN-a i povećanje broja stalnih i nestalnih članica tog najvažnijeg tijela Svjetske organizacije.

“Od ključne je važnosti da to članstvo, i stalno i nestalno, bude regionalno uravnoteženo i da bolje odražava svijet 70 godina nakon osnivanja organizacije”, rekao je Plenković.

 

Autor:T. Š./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.