screenshot/HRT

POTPISIVANJE CETA-e – sporazuma koji će pola milijarde Europljana trgovački povezati s Kanadom

Autor: dnevno.hr

CETA sporazum bit će potpisan na summitu europskih i kanadskih čelnika u Bruxellesu.

Nakon dugih pregovora i blokade, valonski je parlament jučer dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum. Tako je u subotu svih 28 članica Unije i službeno odobrilo sporazum koji će pola milijarde Europljana trgovački povezati s Kanadom.

“To je vrlo važan ugovor s Kanadom, najbolji od osnivanja Europske unije, s mnogo višim razinama standarda regulacije. Zadovoljan sam da se nakon sporazuma u Belgiji moglo sklopiti konačni sporazum Europske unije u samo nekoliko sati”, smatra ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders.

CETA sporazum bit će potpisan na summitu europskih i kanadskih čelnika u Bruxellesu.

Podsjetimo, nakon što je valonski parlament u petak dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na Twitteru objavio da je “cilj ostvaren” te da će sporazum s Kanadom biti potpisan u nedjelju. Kanadski premijer Justin Trudeau, također preko Twittera, potvrdio je svoj dolazak na potpisivanje sporazuma. “Odlične vijesti, radujem se da ću biti tamo”, napisao je.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio “zeleno svjetlo” parlamenta belgijske pokrajine Valonije. Valonski parlament u petak je konačno izglasao suglasnost, nakon čega je objavljeno da je svih 28 država članica odobrilo potpisivanje sporazuma s Kanadom.

Njegovim stupanjem na snagu više od 98 posto svih kanadskih i europskih tarifnih linija trebalo bi biti oslobođeno carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Procjenjuje se da će se izvoz iz EU-a u Kanadu povećati za 24 posto godišnje. Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjiti standardi zaštite potrošača i okoliša u EU, izvijestio je HRT.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.