commons.wikimedia.org

POSLJEDICE BREXITA: Engleski više neće biti službeni jezik EU?!

Autor: T. P.

Brexit je izazvao niz posljedica za EU, a hoće li jedna od njih biti i promjena službeog jezika - moguće je.

Predsjednica Komiteta za ustavna pitanja Europskog parlamenta Danuta Hubner izjavila je da engleski jezik možda više neće biti službeni jezik Europske unije sada kada je Velika Britanija odlučila naputiti EU, javlja Politico. Engleski je jezik drugi po broju govornika u svijetu i glavni radni jezik u institucijama EU.

“Engleski je naš službeni jezik zato što je tako zatražila Velika Britanija. Ako nemamo Veliku Britaniju (u EU), nemamo ni engleski”, izjavila je među ostalim Hubner na medijskoj konferenciji o pravnim posljedicama tzv. Brexita.

Ipka, engleski se jezik ne bi posve izbacio, on bi mogao ostati radni jezik EU, čak i ako ne ostane službenim jezikom EU, no na to bi trebale pristati sve zemlje članice, a hoće li to i učiniti, tek ostaje vidjeti…

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.