Wikipedia

POČELA NAJŽEŠĆA BITKA PROTIV ISIL-a: SAD ih udario iz zraka, oni zapalili naftne bušotine

Autor: I.G.

Mosul je pod kontrolom ISIL-a od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo približno dva milijuna stanovnika.

Vojna koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država jutros je izvela zračne udare na pozicije Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) istočno od Mosula, nakon što je irački premijer Haider al-Abadi najavio početak kampanje za preuzimanje grada.

Al Jazeera piše kako približno 4000 boraca sudjeluje u akciji u Khaziru.

Kurdska medijska organizacija Rudaw izvijestila je u ponedjeljak da su Pešmerge, uz pomoć koalicijskih zračnih udara, oslobodili sedam sela od ISIL-a u regiji Khazir.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija koju predvode spremni su podržati Irak u teškoj borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar obrane Ash Carter.

“Ovo je ključni trenutak u borbi protiv ISIL-a. Uvjereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od ISIL-ove mržnje i brutalnosti”, kazao je Carter.

ISIL zapalio naftne bušotine nadomak Mosula

ISIL-ovci su istovremeno zapalili naftne bušotine u okrugu al-Hamdaniya, jugoistočno od Mosula, neposredno nakon objave početka akcije za preuzimanje iračkog grada od te skupine.

Akcija će potrajati

Koalicija koju predvodi SAD upozorila je da će operacije zauzimanje Mosula najvjerojatnije trajati tjednima.

Pokretanje ove operacije označava početak bitke koja bi mogla biti najteža u dosadašnjem ratu protiv ISIL-a.

Mosul je pod kontrolom ISIL-a od lipnja 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo približno dva milijuna stanovnika.

Autor: I.G.

VEZANE VIJESTI