foto HINA/Bulgarian presidency/ ik

Plenković u Rumunjskoj najavio jačanje obrambene suradnje dviju država

Autor: hina

Hrvatska i Rumunjska će zajedno djelovati tijekom svojih predsjedanja Europskom unijom 2019. i 2020., a dobri odnosi između dviju zemalja poboljšat će se jačanjem obrambene suradnje, istaknuo je u četvrtak u Bukureštu premijer Andrej Plenković tijekom susreta s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj.

Rumunjska Europskim vijećem predsjeda početkom 2019., a uz Finsku i Hrvatsku koje tom institucijom predsjedaju krajem 2019. i početkom 2020. čini takozvani “trio” koji priprema zajednički program, utvrđujući teme i glavna pitanja koje Vijeće riješava u razdoblju od 18 mjeseci.

Zagreb i Bukurešt će “zajednički kohezijski djelovati na vanjskopolitičkoj sceni Europe, a to je još jedan dodatak intenzitetu naše suradnje”, poručio je premijer u hrvatskom veleposlanstvu u Bukureštu gdje se sastao s predstavnicima hrvatske zajednice i time započeo svoj službeni posjet Rumunjskoj.

Naglasio je kako će dvije zemlje svoje odnose jačati i kroz obrambenu suradnju, te je najavio kako će u petak u tu svrhu potpisati memorandum o suradnji s rumunjskim ministrom obrane Mihaijem Fiforom.

Premijer će u petak posjetiti i Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti “Black Sea Defense and Aerospace 2018” na kojem svoje proizvode izlaže I devet tvrtki iz Hrvatske: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO I Šestan-Busch.

Na sajam je stigao i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Riječ je o sedmom izdanju tog vojnog skupa na kojemu izlaže više od 270 tvrki iz više od 25 zemalja.

Ministar i premijer će se u petak susresti s rumunjskom predsjednicom Vlade Vasilicom Vioricom Dancila, predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom i predsjednikom Zastupničkog doma Nicolaem Liviuom Dragneaom.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.