Marko Jurinec/PIXSELL

Plenković o novoj ‘Globalnoj strategiji vanjske i sigurnosne politike EU’

Autor: T. P.

Plenković je zaključio kako očekuje da će Globalna strategija jasno definirati ambiciozne, ali i realne ciljeve vanjske, sigurnosne i obrambene politike EU te - uz osiguranje odgovarajućih proračunskih sredstava - pružiti konkretne mehanizme i instrumente za njihovo ostvarivanje.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove EP Andrej Plenković govorio je tijekom rasprave o Izvješću “EU u globalnom okruženju koje se mijenja – povezaniji, konfliktniji i kompleksniji svijet”, naglasivši da se ono usvaja u kritičnom razdoblju novih izazova za Europu i svijet.

Zahvalivši autorici kolegici Kalniete, istaknuo je kako je Izvješće doprinos EP u procesu izrade nove “Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU”, koja se posljednjih godinu dana priprema pod vodstvom Visoke predstavnice Mogherini, a čije se usvajanje očekuje na Europskom vijeću u lipnju.

Plenković je istaknuo kako je EU u području vanjske, sigurnosne i obrambene politike učinila izuzetan napredak u proteklih dvadesetak godina u pogledu institucionalnog i operativnog djelovanja te pozicioniranja kao nezaobilaznog aktera na globalnoj sceni. Strategija treba poslužiti da EU – promovirajući svoje vrijednosti slobode, demokracije, ljudskih prava, mira i solidarnosti – i dalje bude predvodnik u rješavanju niza međunarodnih kriza i suočavanju s hibridnim prijetnjama, a u partnerstvu s drugim organizacijama (UN, NATO, OESS i dr.) i ključnim državama, poput SAD-a.

Plenković je kazao kako je EU prije pola godine usvojila četverogodišnju Strategiju proširenja, revidiranu Strategiju politike susjedstva, a uskoro će usvojiti i aktualiziranu Razvojnu strategiju, koje će – zajedno s novom Strategijom vanjske i sigurnosne politike – predstavljati platformu za vodeću ulogu EU u međunarodnoj zajednici s ciljem doprinosa globalnom upravljanju utemeljenom na poštivanju međunarodnog prava.

Dodao je da EU treba dodatno raditi na jačanju obrambenih sposobnosti te pametnijem zajedničkom korištenju proračunskih sredstava za obranu na razini država članica EU.

“Cjeloviti pristup vanjskom djelovanju EU mora učinkovito objediniti političke, diplomatske, gospodarske, trgovinske, sigurnosne, obrambene, razvojne te humanitarne aktivnosti, kao i upravljanje krizama i potenciranje kapaciteta EU u izgradnji institucija”, smatra Plenković.

Upozorio je da će se ukupna ocjena učinkovitosti EU mjeriti kroz uspješnost njenog djelovanja u istočnom i južnom susjedstvu, pri čemu su ključni angažmani u Ukrajini, Siriji, Iranu, sjeveru Afrike te Bliskoistočnom mirovnom procesu, kao i u odnosima s Rusijom. Kapitalni test vanjskopolitičkog kredibiliteta EU predstavljaju: borba protiv terorizma unutar i izvan njenih granica – kombinacijom instrumenata unutarnje i vanjske sigurnosti te zaštita vanjskih granica koja se mora osnažiti kontroliranim migracijama i čvrstim dogovorom s Turskom.




Plenković je zaključio kako očekuje da će Globalna strategija jasno definirati ambiciozne, ali i realne ciljeve vanjske, sigurnosne i obrambene politike EU te – uz osiguranje odgovarajućih proračunskih sredstava – pružiti konkretne mehanizme i instrumente za njihovo ostvarivanje. Time će se osnažiti i potvrditi vodstvo EU na globalnoj razini – na načelima zajedničkog djelovanja i odgovornosti – kao asertivnog i učinkovitog subjekta.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.