Nikola Cutuk/PIXSELL

Petir u EP-u: Uspostava samouprave rješenje za kršćane u Ninivi?!

Autor: dnevno.hr

Petir upozorava da se Irak nalazi ne samo na rubu humanitarne, nego i kulturne i povijesne katastrofe jer je ISIS pokušao izbrisati povijest kršćanstva u Iraku te ističe kako obnova Iraka i Mosula uključuje i povratak kršćana kao i da bez povratka kršćana ova obnova ne može biti potpuna.

U jeku rasprave o ofenzivi na Mosul i oslobađanju ovog iračkog grada koji predstavlja najveću utvrdu Islamske države u Iraku, a koja se u srijedu, 26. listopada vodila u Europskom parlamentu u Strasbourgu, hrvatska zastupnica Marijana Petir izrazila je zabrinutost za živote stanovnika Iraka – kako onih koji se još nalaze na okupiranom području, tako i onih progonjenih, posebno kršćana.

Žestoko osuđujući sektaško nasilje koje provodi Islamska država, ali i ekstremističke grupe prije dolaska ISIS-a, a koje ugrožava opstanak manjina, Petir je podsjetila kako je prije 2003. godine Irak bio dom za 1.4 milijuna kršćana koji na tom prostoru žive više od dvije tisuće godina, a danas je kršćana u Iraku svega oko dvjesto tisuća, dok u samom gradu Mosulu nema niti jednog jedinog kršćanina.

„Crkve su uništene, kršćani otimani i ubijani, a oni koji su preživjeli i ostali u Mosulu, završili su na cesti kao beskućnici. Po nalogu ISIS-a izdan je proglas 2014. godine prema kojemu su svi kršćani morali izabrati da ili plate porez i pređu na islam, napuste grad ili umru. Sa sobom su smjeli ponijeti samo odjeću koju su nosili na tijelu. Svih preostalih 25 tisuća kršćana je napustilo grad i tada je prvi put u povijesti Mosul ostao bez kršćana“, kazala je Petir govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Referirajući se na oslobađanje Mosula, Petir je izrazila uvjerenje kako će ISIS biti poražen, ali kako je rekla, potrebno je poraziti i njegovu ideologiju te omogućiti inkluzivno demokratsko društvo. „Možda uspostava samouprave može biti rješenje za kršćane u Ninivi“, postavila je Petir mogućnost pred zastupnike Europskog parlamenta slijedeći želje samih ninivskih kršćana koji su zabrinuti za zaštitu svojih kršćanskih zajednica nakon ofenzive i oslobađanja grada.

Tog su stava su i kršćani izbjegli iz Mosula a procjenjuje se da ih ima čak 75 000 koji smatraju kako bi im upravo uspostavljanje samouprave za kršćane na području Ninive zajamčilo dugoročnu stabilnost na tom “ranjenom” području.

Europska unija osigurava humanitarnu pomoć stanovnicima koji pokušavaju pobjeći iz grada Mosula. Ukupno je osigurano 134 milijuna eura humanitarne pomoći Iraku, od kojih 50 milijuna eura ide za pomoć Mosulu. EU će nakon oslobađanja grada posebne napore uložiti u stabilizaciju, uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava te stvaranje preduvjeta sigurnog povratka raseljenih osoba.

Petir upozorava da se Irak nalazi ne samo na rubu humanitarne, nego i kulturne i povijesne katastrofe jer je ISIS pokušao izbrisati povijest kršćanstva u Iraku te ističe kako obnova Iraka i Mosula uključuje i povratak kršćana kao i da bez povratka kršćana ova obnova ne može biti potpuna.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI