Marko Lukunic/Vecernji list

Petir: Trebamo zajednički okvir označavanje GMO-free na razini EU-a

Autor: Dnevno.hr

Pravo EU zahtijeva da, kada proizvodi sadrže ili se sastoje od GMO-a, ili su proizvedeni od genetski modificiranih organizama budu tako i označeni.

U organizaciji Mreže europskih regija slobodnih od GMO-a (European GMO-Free Regions Network) u prostorijama predstavništva Njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne – Vestfalije održan je u ponedjeljak, 05.prosinca 2016. godine okrugli stol o „Označavanju hrane bez GMO-a – u potrazi za zajedničkim europskim pristupom.“

Na okruglom stolu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavila je inicijative koje je poduzimala u dosadašnjem radu u Republici Hrvatskoj i Europi. Petir je podsjetila kako je upravo na njezinu inicijativu Sisačko-moslavačka županija prva pristupila Mreži  europskih regija slobodnih od GMO-a te je naglasila kako je potrebno poštivati odluke kojima je preko 150 regija te preko 4500 jedinica lokalne uprave u Europi iskazalo želju da budu slobodne od GMO-a. „U Hrvatskoj su do 2011. godine sve županije na svojim predstavničkim tijelima donijele odluke kojima se proglašavaju ili GMO free ili daju prednost ekološkoj proizvodnji. Potaknuta tim primjerom u Europskom sam parlamentu pokrenula i inicijativu za proglašenje regije Alpe – Adria regijom slobodnom od GMO-a te sam prikupila potpise 35 zastupnika iz Austrije, Slovenije, Italije, Mađarske i Hrvatske nakon čega sam tu inicijativu dostavila Parlamentima i Vladama tih zemalja. Izjavu su potpisali zastupnici različitih političkih grupa. U ovom trenutku u Europskim parlamentu upravo prikupljam potpise na pisanu deklaraciju o potpori GMO-free regijama,“ rekla je Petir.

U prvom dijelu okrugloga stola različite sustave označavanja hrane slobodne od GMO-a predstavili su predstavnici iz Njemačke, Francuske, Poljske i Austrije dok je u drugom dijelu rasprave veći naglasak stavljen na usuglašavanje zajedničkog pristupa označavanju hrane bez GMO-a.

U raspravi je zastupnica Petir ponovila kako pravo EU zahtijeva da, kada proizvodi sadrže ili se sastoje od GMO-a, ili su proizvedeni od genetski modificiranih organizama budu tako i označeni. Označavanje hrane u smislu naznake da ista ne sadrži GMO (GMO-Free) nije niti zabranjeno, niti je posebno regulirano na razini Europske unije te se primjenjuju opća pravila za označavanje hrane kako je to propisano u Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. godine o informiranju potrošača o hrani. U Europi postoje različite inicijative i pravila za označavanje hrane, a motivacija za donošenje takvih propisa također se razlikovala.

GMO-free označavanje uređeno nacionalnim propisima postoji u 10 država članica Europske unije i Švicarskoj. Preostalih 18 država članica nisu izravno regulirale takvu vrstu označavanja. Njemačka i Francuska uvele su zakone koji omogućavaju označavanje GMO-free. Austrija je izradila smjernice kako bi se olakšala GMO-free označavanje. Primarna motivacija za donošenje takvog zakonodavstva u tim zemljama je osigurati pravo potrošača na informirani izbor hrane. Grčka i Luksemburg razvijaju takve zakone ali nisu doneseni još nikakvi propisi. U Nizozemskoj i Švicarskoj zakonodavstvo omogućava označavanje GMO-free pod vrlo restriktivnim uvjetima. Naprotiv, Belgija i Švedska, imaju zakone o označavanju hrane koji zabranjuje označavanje GMO-free.

Isto tako, eksplicitno GMO-free označavanje prisutno je na raznim proizvodima u shemama privatnih operatera u Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Te sheme pokrenuli su proizvođači, prerađivači ili trgovci.

Uz navedene sheme označavanja postoje i sheme označavanja u kojima je GMO-free samo jedan od uvjeta koje je potrebno udovoljiti kako bi se zadovoljila tražena kvaliteta proizvoda. EU pravila za ekološku proizvodnju zabranjuju proizvode ako su u njihovoj proizvodnji korišteni GMO, tj. takvi proizvodi ne mogu se smatrati ekološkim. Također, postoji i niz regionalnih shema certifikacije kvalitete u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, te eko-oznake u Švedskoj, a sve one uključuju GMO-free uvjet.




U raspravi o mogućnostima harmoniziranog pristupa označavanju GMO-free proizvoda koja je uslijedila, Pauline Verriere, predstavnica IFOAM-a, iskazala je skepsu oko otvaranja postojećeg zakonodavstva o GMO te smatra kako je u današnjoj situaciji opasno tako nešto zagovarati jer umjesto obveze označavanja GMO proizvoda možda bi došli na obvezu označavanja GMO free proizvoda što je suprotno od same ideje povećanja GMO-free proizvodnje. Alexander Hissting predstavnik VLOG-a (Verband Lebensmittel one Gentechnik) založio se za zajednički pristup označavanju GMO-free proizvoda na EU razini pravdajući to boljom robnom razmjenom takvih proizvoda na podruju Europe. Andrea Bordoni, predstavnik regije Marche u Italiji predstavio je njihovu Oznaku kvalitete. Na tom primjeru bilo je vidljivo kako motivacija za označavanjem GMO-free proizvoda nije u svim državama jednaka te da postoje mnogi problemi ukoliko bi se željelo međusobno priznavati certifikate.

Zastupnica Petir rekla je kako bi bilo  dobro da postoji zajednički okvir označavanje GMO-free na razini EU-a, no da to ovog trenutka nije realno za očekivati obzirom na orijentaciju Europske komisije koja je do sada više puta pokazala sklonost prema GMO-u te je istaknula da je za sada puno realnije za očekivati da države članice same donesu regulativu za označavanje GMO-free proizvoda.

„Zalažem se za najbolja i funkcionalna rješenja te smatram kako treba učiti od država članica koje to uspješno rade. Kad se pak radi o privatnoj inicijativi smatram da dio nadzora nad primjenom shema svakako treba biti u rukama nadležnih tijela država članica ili regija. Smatram kako harmonizacija ne smije povećati troškove za poljoprivrednike niti ih opteretiti nepotrebnim administrativnom teretom“, rekla je Petir.




Alexander Hissting kazao je kako ne bi trebalo izmišljati nikakvi novi sustav označavanja već preuzeti one najuspješnije koje postižu rezultate poput inicijative Dunav-soja. Zastupnica Petir predložila je upravo da se unutar Mreže europskih regija slobodnih od GMO-a pronađe zajedničko rješenje koje bi potom moglo pomoći usuglašavanju zajedničkog pristupa GMO-free označavanju na EU razini.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.