Wikimedia Commons

PENCE NA BLISKOM ISTOKU: ‘Snažno podržavam Benjamina Netanyahua, ali ja ovdje ne glasam’

Autor: Hina

'Bijela kuća s partnerima u regiji priprema okvir za mir', izjavio je američki potpredsjednik

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u utorak da dugoočekivani mirovni plan što ga Sjedinjene Države pripremaju za Bliski istok ovisi o njihovoj odluci kada će se vratiti mirovnim pregovorima.

Trumpovi savjetnici već neko vrijeme pripremaju okvir za bliskoistočni mirovni plan no Palestinci su odbacili sudjelovanje SAD-a kao posrednika pošto je američki predsjednik Donald Trump 6. prosinca odlučio priznati Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

“Bijela kuća s partnerima u regiji priprema okvir za mir”, rekao je Pence u Jeruzalemu kamo je stigao u sklopu bliskoistočne turneje.

Trumpova odluka razljutila je Palestince koji žele da istočni Jeruzalem bude glavni grad buduće palestinske države. Izazvala je i prosvjede na Bliskom istoku te zabrinutost na Zapadu koji drži da bi takav potez mogao destabilizirati regiju.

Pence je rekao da i on i predsjednik Trump vjeruju da će preseljenje veleposlanstva poboljšati izglede za ostvarenje mira.

“Želimo da znaju (Palestinci) da su vrata otvorena. Razumijemo da su nesretni zbog odluke no predsjednik želi da prenesem našu spremnost i želju da budemo dio mirovnog procesa”, rekao je Pence.

Dan ranije u Jeruzalemu je Pence najavio da će SAD preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem do kraja 2019. Izraelski medii nagađaju da bi to preseljenje 2019. trebalo pomoći premijeru Benjaminu Netanyahu da ponovno pobijedi na izborima u studenome.




Na novinarsko pitanje što misli o tome Pence je u utorak odgovorio “snažno podržavam Benjamina Netanyahua, ali ja ovdje ne glasam”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.