Pedesetih su se zataškavali NLO-i, a osamdesetih špijunski mlažnjaci

Autor: M.S.

U spisima koje je britansko Ministarstvo obrane oslobodilo, a u kojima se opisuju viđenja NLO-a tijekom stoljeća, najviše se NLO-a pojavljuje 80-ih godina, za vrijeme Hladnog rata. Dvjesto na godinu. Zanimljivo, nakon sloma SSSR-a, viđenja gotovo nestaju.

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je godinama skrivane povjerljive dokumente, njih 5.000 u 18 datoteka, u kojima su sadržane informacije o britanskim iskustvima s NLO-ima, unazad desetaka godina. Tu su slike, izvještaji očevidaca, službeni izvještaji nadležnih osoba i tako dalje.

Na primjer, spisi sadržavaju rukom crtane NLO-e koji sliče na rakete, ili ‘četke za WC-školjke’, ili trokute s tri treptajuća svijetla. Ali to su moderniji primjeri. Spisi nerijetko otkrivaju i sjajne metalne leteće objekte na nebu, identificirajući ih kao NLO-e.

No, sve je to plod straha, kako piše Telegraph, jer gotovo su se sva značajnija viđenja NLO-a dogodila za vrijeme nekog značajnijeg vojnog sukoba na Zemlji. Primjerice, za vrijeme Hladnog rata, osamdesetih godina prošlog stoljeća, Britanci, i civili i vojska, godišnje su prijavili oko 200 NLO-a na nebu. Kad je 1991. godine pao Berlinski zid, zajedno sa SSSR-om, odjednom su se viđenja naglo prorijedila.

Churchill zataškao NLO zbog panike i crkve?

I dok se nagađa da je za vrijeme Drugog svjetskog rata užas koji su izazivali NLO-i u narodu i među onima na vlasti bio iskren, tijekom Hladnog rata vojsci je bilo lakše bilo kakvu novu tehnološku leteću špijunsku dranguliju opravdati NLO-om. Vjerojatno pod pretpostavkom da bi se narod više bojao NLO-a, koji povremeno dolaze i samo lete, nego nevidljivih zrakoplova koji s 300 kilometara iznad zemlje bacaju atomske bombe.

Primjerice, jedan dokument je otkrio ‘urotu’ koja seže do britanskog vođe Winstona Churchilla te ga sumnjiči da je zataškao susret bombardera RAF-a i NLO-a tijekom kasnog Drugog svjetskog rata zbog straha od javne panike. Churchill je navodno zabranio prijavljivanje neobičnog slučaja koji se dogodio na istočnoj Engleskoj obali. Bojao se histerije koja bi zahvatila javnost, kao i ugrožavanja vjerskih dogmi, a sve je dogovoreno na tajnom sastanku kojem je prisustvovao i Amerikanac Eisenhower, ‘negdje u SAD-u’.

Optužbe potječu od unuka jednog od osobnih Churchillovih tjelesnih čuvara koji je navodno načuo razgovor. Tako je 1999. godine unuk pisao Ministarstvu obrane kako bi ustanovio je li riječ o istini ili staračkim trabunjanjima. Tom se prilikom izvidnički zrakoplov zajedno s posadom vraćao s misije, kad ih je u blizini istočne obale počeo pratiti NLO, sjajne metalne boje, leteći pored njih bez zvuka. Baš kao mlažnjak?




Dakle, čak se i državni vrh zabrinuo, ako je vjerovati usmenoj predaji zbog ‘sjajnih, nečujnih zrakoplova’, a izvješće s izvidničke misije po Crurhillovom nalogu učinjeno je povjerljivim na 50 godina.

Ne bojte se, nisu to Rusi, to su samo izvanzemaljci!

Osamdesetih godina situacija je bila malo drukčija. Da se ljudima kaže kako je sjajni duguljasti objekt na nebu špijunski mlažnjak, tek bi to izazvalo paniku. Prvi modeli špijunskih mlažnjaka U-2 i ruski propelerac TU-142, bili su sjajni, ‘uglancani’ i vjerojatno su zrcalili na vedrom nebu ili mjesečini. A bili su i prilično tihi. Kao i sve ostalo što je od vas udaljeno 3.000 metara.




Vlasti su pokušale ljudima objasniti da je riječ o meteorološkom balonu, no ako im to ne bi uspjelo, nije bilo loše ni da vjeruju da je na nebu zapravo bio izvanzemaljski svemirski brod. Ipak, izvanzemaljci ne bacaju atomske bombe.

Ipak, sigurno da su vlasti prije objavljivanja podrobno prelistale svaki od 5.000 objavljenih dokumenata. Čak i ako je u njima bilo išta što bi i sad bilo neobjašnjivo, zar bi to zaista bilo stavljeno na raspolaganje svakom entuzijastu koji traga za NLO-ima u današnje vrijeme, kad opet nitko ne baca atomske bombe?

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.